Броят на тигрите в дивата природа се е увеличил за пръв път от 100 г. насам

Никола Кереков Последна промяна на 12 април 2016 в 16:03 8631 0

За пръв път, откакто са започнали усилията за защита на вида, приблизителният брой на тигрите в диво състояния по света се е повишил, достигайки 3900. Това е с около 700 повече от преди 5 години, когато е извършено последното преброяване.

Успехът може да помогне за задълбочаването на усилията за опазване и на други видове, чиито популации намаляват поради бракониерство и загуба на местообитания, като слонове и носорози.

"Това постижение може да послужи като надежда за всички видове и определено за самите тигри," коментира Даян Уолкингтън (Diane Walkington), директор на международните програми на WWF. "Да видим този обрат за пръв път в историята на опазването на вида е изключително важно постижение."

Благотворителната организация за опазване на дивата природа обяви оценката си за броя на тигрите тази неделя по време на официална среща, посветена на опазването на тигрите в Ню Делхи, Индия. 

Тигрите се завръщат

Срещата бе фокусирана върху договорената през 2010 г. цел за удвояване на броя на тигрите в диво състояние по света до 2022 г. - китайската година на тигъра - като се обединят усилията за опазването на вида на 13 азиатски държави в рамките на ареала на тигрите и като се подсилят инициативите против бракониерството.

Настоящето повишаване в броя на тигрите се дължи основно на успехите при опазването им в Индия, Русия и Непал.

Една от 13-те държави, Камбоджа, е обявила, че ще започне програма за *реинтродукция на тигри, след като миналата седмица стана ясно, че вида там се смята за функционално изчезнал.

* Реинтродукция се нарича преместването и заселването в дивата природа на определени видове на територии, където преди това са живели.

Трудността при контрола над браниерството и понижаването на търсенето на продути от диви животни се демонстрира от данните на Traffic, мрежа за мониторинг на търговията с диви животни, която разкрива, че между 2000 и 2014 г. са били конфискувани части от 1590 тигъра от служителите на правоохранителните институции.

"Това към което се стремим е нулево ниво на бракониерството," обяви Уолкингтън. "Затова работим и с други организации с цел да защитим местообитанията на тигрите, да нарушим нелегалните търговски пътища и да намалим търсенето на органи и продукти от тигри."

Предпазване на местообитанията

Тези новини идват заедно с проучване, публикувано миналата седмица, което е установило, че има достатъчно останали непокътнати горски хабитати, за да се поеме удвояване на глобалната популация от тигри (Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.1501675).

"Това означава, че по отношение на опазването на местообитанията има сравнително малка необходимост от възвръщане на вече загубените гори, а вместо това акцентът трябва да бъде върху запазването на вече съществуващите," смята Уолкингтън.

Чрез съхраняването на хабитатите на тигрите, други видове също ще бъдат защитени, както и самите екосистеми и местните човешки популации, които се издържат от тях. "Не е само въпрос на спасяването на тигрите," посочва Уолкингтън.

Тя отбелязва обаче, че предстои да се свърши още много работа. Преди около век по света е имало около 100 000 тигри в диво състояние. "Ако за времето между 2010 и 2022 г. ние успеем да постигнем удвояване на популациите, ще можем да си позволим да сме оптимисти за бъдещето на тигрите," смята тя.

Тази седмица имаше добри новини и за друга голяма котка, иберийския рис, в Испания, където тече програма за реинтродукция на вида. Преброяване поръчано от правителството на Андалусия изчислява, че в момента има 404 животни в сравнение с 327 през 2014 г. През 2002 г., рисът беше класифицират като най-застрашената от изчезване котка в света.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !