ООН празнува Световния ден на дивата природа

Наука OFFNews Последна промяна на 03 март 2016 в 12:40 2941 0

Денят, в който България чества националния си празник - 3 март, Организацията на обединените нации отбелязва Световния ден на дивата природа.

Празникът е учреден преди три години, като е избрана точно тази дата, тъй като на нея е подписана Конвенцията за международна търговия на застрашени видове. Денят има за цел да се противопостави срещу престъпленията, разрушаващи крехката екосистема на нашата планета и да подчертае нуждата от защита на дивата природа.

Тази година мотото на Световния ден е "Бъдещето на дивата природа е в нашите ръце". Фокусът пада най-вече върху азиатските и африканските слонове. Темата е свързана с неразривната връзка между човекът, дивата природа и устойчивото развитие на човешкото общество и живота на планетата като цяло.

Основното послание на ООН е, че дивата природа е от голямо значение както за равновесието в екосистемата, така и за бъдещето на човека. Изчезването на видове води до дисбаланс, който от своя страна застрашава живота по цялата Земя. Най-големите заплахи за дивата природа са застрояването, обработването на дивата земя, както и погубването на животински и растителни видове.

По данни на ООН, само през годините 2010-2012 около 100 000 слона са избити за добив на слонова кост. Макар това да е против закона, контрабандистите продължават да печелят от тези видове. "Бъдещето на дивата природа е в нашите ръце. Бъдещето на слоновете е в нашите ръце", гласи призивът на Световния ден на дивата природа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !