Червоядина от метаматериал телепортира магнитните полета в космоса

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 07:49 10639 0

Кредит Jordi Prat-Camps and Universitat Autònoma de Barcelona

Това е като фокус - срязва се магнитното поле наполовина - и получаваме Айнщайновата червейна дупка, червоядина - портал между две пространства. Магнитните полета, влизат в единия край, а излизат през другия, сякаш телепортирани в космоса. 

Физици от Испания с помощта на създадена от тях статична магнитна червоядина са успели да наблюдават аналог на прогнозирания през 1931 г. от Пол Дирак магнитен монопол, съобщава New Scientist.

Резултатите от техните изследвания са публикувани в Scientific Reports.

Монополът на Дирак е хипотетична елементарна частица с магнитен заряд и източник на магнитно поле. Понастоящем всички частици, известни на науката са диполи с два раздалечени полюси. Изследваните явления предполагат наличието на монополи - не истински частици, а квазичастици.

Червоядина или червейна дупка е теоретичен модел в съвременната космология -  тунел в пространството в по-висше измерение, съединяващ две отдалечени по разстояние области в пространство с по-низша размерност.  Експериментално такива обекти във Вселената не са намерени.

Физиците са успели да създадат аналог на космологичните червейни дупки по отношение на електромагнитните вълни.

Въпреки името си, червоядината на испанските физици не е портал в пространство-времето, но тя позволява на магнитното поле да изчезне в една област, а след това отново да се появи без промяна на друго място, така че не може да се открие от външни наблюдатели. По същия начин би трябвало да пътешестват обектите през хипотетично съществуваща червоядина във Вселената.

Алваро Санчес (Alvaro Sanchez) от Свободния университет в Барселона, Испания и колегите му са били вдъхновени да пресъздадат този теоретичен модел.

"Ние модифицирахме нашите ранни математически конструкции по много хитър начин, така че един изкуствен тунел във времето да може да бъде изграден с помощта на съвременните инженерни техники", казва Мати Ласас (Matti Lassas) от Университета по технологии в Хелзинки, Финландия, който е съавтор на по-ранно изследване.

Разпространението на магнитното поле се осъществявало от специално създаден канал. В краищата му са полюсите на магнитен дипол. Поради факта, че външен наблюдател не може да забележи, че линията между полюсите на магнитното дипол, последният в краищата на канала изглежда като магнитен монопол на Дирак.

червоядина (а) и  устройство (b). Изображение: Jordi Prat-Camps and Universitat Autònoma de Barcelona

Магнитостатична червоядина, образувана от сферична повърхност, е изработена от феромагнитен метаматериал съдържащ злато, под който има слой от свръхпроводник съдържащ сребро и спираловидна намотка от феромагнитен лист. Тази конструкция, която още през 2007 г. е описана теоретично, позволява да не се наблюдават магнитни линии между полюсите, намиращи се извън външната повърхност.

Физиците смятат, че техните експерименти могат да намерят приложение в медицината, в магнитно-резонансна томография. Тестваната магнитостатична червоядина ще позволи многократно по-близко разположени томографи да работят едновременно без да си пречат един с друг

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !