Чуйте песента на рибите по изгрев (аудио)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2016 в 10:00 7732 0

Кредит Wittaya changkaew

Един от най-устойчивите митове в биологията е, че рибите са мълчаливи. Океанът може да изглежда тихо и спокойно място, но ако се вслушате внимателно, може би ще чуете какофония от дюдюкания, стонове, лай и цвърчене.

Сега учените са открили доказателства, че някои видове риби всъщност пеят заедно, в хор всеки ден призори и привечер - точно като птиците, рибите пеят заедно, когато слънцето изгрява и залязва.

Робърт Маколи и колегите му в Университета Къртин в Пърт, Австралия, записаха песента на рибите в крайбрежните води на Порт Хийдланд в Западна Австралия в продължение на 18 месеца и идентифицираха седем различни напеви на рибите, разказва New Scientist.

Резултатите от изследването са публикувани в Bioacoustics.

Можете да чуете три от тях тук:

Повечето от тази подводна музика идва от един солист риба, която повтаря едни и същи звуци отново и отново. Но когато се включат другите риби, те образуват хор .

Ниският звук, напомнящ "корабна сирена" се издава от Protonibea diacanthus, докато бръмченето идва от вид Terapontidae. Третият припев, който звучи като "ба-ба-ба" е от по-тихите морски дяволи.

Дните, в които са били открити "хорове" в записите в крайбрежни и шелфови зони, направени между март 2011 г. и септември 2012 г. (Miles J. G, Parsons et al., Bioacustics, 2016)

"Аз съм слушал рибешкото подсвиркване, дърдорене и боботене в продължение на почти 30 години и все още ме учудват със своето разнообразие", коментира Маколи, ръководител на изследването.

Звуците играят важна роля в живота на рибите при размножаването, храненето и териториалните спорове. 

Слушането на напевите на рибите в продължение на дълъг период от време, позволява на учените да проследят рибите и техните екосистеми , особено във непрозрачни води, като например тези край Порт Хийдланд.

"Едва сега осъзнаваме сложността и все още имаме само бегла представа за това какво се случва в подводната акустична среда", подчертава Маколи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !