Д-р Лари Брилянт, който предсказа пандемията на коронавирус (видео)

Това е човекът който също така помогна за изкореняването на едрата шарка

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2020 в 10:17 17274 0

Larry Brilliant. Кредит: Joi Ito, Flickr (CC BY 2.0)

Всяка голяма глобална криза има своя ретроспективна Касандра - човек, обречен на проклятието да бъде единственият, който вижда бъдещия хаос, но който е игнориран от по-голямата част на обществеността. За балона с недвижими имоти през 2008 г. това бе Мередит Уитни. За Голямата депресия бе Роджър Бабсън. За 11 септември е Джон О'Нийл.

За пандемията на коронавирус през 2020 г. този човек е епидемиолог на име Лари Брилянт. И Брилянт не е просто председател на борда на фондация, наречена Ending Pandemics ("Да унищожим пандемиите"), работи със Световната здравна организация в борбата срещу работи със Световната здравна организация и не е просто един от хората, които помогнаха да се разбере как да се изкорени едрата шарка, той бе и консултант на един филм от 2011 г., за който всички говорят през последния месец - „Зараза“ (Contagion).

Цялата епидемиологична общност предупреждава през последните 10 или 15 години, че въпросът не е дали ще имаме такава пандемия, а кога.

Но хората не искат да чуват такива неща.

Лари Брилянт няма кристална топка, но преди 14 години изнася пред публиката на TED Talk лекция, в която описва как ще изглежда следващата пандемия. По онова време това звучи твърде ужасно, за да се вземе сериозно.

"Един милиард души може да се разболеят", казва Брилянт. "165 милиона души може да умрат. Ще има глобална рецесия и депресия, а разходите за икономиката - от 1 до 3 трилиона долара ще бъде нещо много по-лошо за всички, отколкото смъртта на 100 милиона души, защото много повече хора биха загубили работата си и достъпа до медицински грижи, а последствията са почти невъобразими“.

Сега немислимото е тук, а Брилянт споделя опит с хората на фронтовата линия. Ние сме далеч от 100 милиона смъртни случая заради новия коронавирус, но той обърна света ни с главата надолу. Брилянт се опитва да не казва „казах ли ви“ твърде често.

В едно скорошно интервю пред Wired Брилянт обяснява:

Цялата епидемиологична общност предупреждава всички през последните 10 или 15 години, че не е въпросът дали ще има такава пандемия. А кога. Наистина е трудно да накараш хората да слушат.

Все пак Брилянт, който, да повторим, предвиди ясно това, което идва - вижда също светлина в края на тунела: колективния имунитет (когато достатъчно хората преболедуват COVID-19 и оцеляват) и доказана ваксина. 

Надявам се, че ще получим антивирусно средство срещу COVID-19, което е лечебно, но и профилактично. Това със сигурност е недоказано, и спорно, и със сигурност мнозина няма да се съгласят с мен. Но предлагам като доказателство два документа от 2005 г., един в Nature и един в Science. И в двата математическото моделиране е направено с грип, за да се разбере дали насищането само с Тамифлу на зонато около случай на грип може да спре огнището. И в двата случая се получи.

Аз също предлагам като доказателство факта, че в един момент сметнахме, че ХИВ/СПИН е неизлечима болест и смъртна присъда. Тогава някои прекрасни учени откриха антивирусни лекарства и научихме, че някои от тези лекарства могат да предотвратят заболяването. Поради интензивния интерес за овладяване на [Covid-19], ние ще поставим силата на науката, пари и ресурси за намирането на антивирусни средства, които имат профилактични или превантивни характеристики, които могат да се използват като допълнение към [ваксините].

Ето с тази надежда да започнем да се учим от грешките си и да се вслушаме във всичко, което Брилянт има да каже. 

Лари Брилянт, вече на 75 години, през цялата си кариера се е борил с епидемии. Като лекар, работещ за Световната здравна организация през 70-те години на миналия век, е помогнал за премахването на едрата шарка. Тя остава единствената болест при хората, която успешно е изкоренена в нашата история.

COVID-19 не е като едрата шарка. Последната е в клас заболявания, известен като антропонози, които са преносими само от човек на човек. Смята се, че едрата шарка за пръв път се е появила в Източна Африка преди 3000-4000 години.

За разлика от тях, COVID-19 е зоонотично заболяване, което означава, че е преминало при хората от животински гостоприемници. (Има доказателства, които предполагат, че новият коронавирус може да дошъл от прилепите.) Като се има предвид тази ситуация, има малка надежда за премахване на този нов коронавирус. Това ще означава да се ваксинират както хората, така и на животните, които го носят. Но ако хората от целия свят обединят усилията и ресурсите си, могат да се преборят с него.

Източник

THIS DOCTOR PREDICTED NEARLY EVERYTHING ABOUT THE CORONAVIRUS PANDEMIC, Futurism

Larry Brilliant Helped to Eradicate Smallpox—and He Has Advice for COVID-19, Scientific American

The Doctor Who Helped Defeat Smallpox Explains What's Coming, Wired

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !