Девет "чудовищни" костенурки са приютени в с. Баня (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 14:07 13768 0

Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в с. Баня, Бургаско, получи осем алигаторови и една кайманова костенурка.

Костенурките са задържани на 26 май на турската граница при Капитан Андреево при опит да бъдат транспортирани от Турция за Германия без необходимите за това документи.

Екзотичните животни са настанени временно в Центъра до решаване на по-нататъшната им съдба от компетентните органи. Животните са с огромни размери спрямо нашите познати блатни костенурки, които до тях изглеждат като детски играчки.  

"Чудовищни костенурки!" - така каза малкият ни син, когато видя впечатляващите осем алигаторови и една кайманова костенурки, които приехме в Центъра", споделят Иво Иванчев и Ива Лаловска, които се грижат за Центъра и обитателите му.

Поради специфичните си изисквания и силната си агресивност дори към представители на собствения вид, животните са настанени в отделни временни жилища.

"Това са северноамерикански сладководни костенурки, при това доста страшнички на пръв поглед. Най-лекото докосване на черупката предизвиква недоволно сумтене и застрашително повдигане, сиреч наежване или отваряне на огромната паст със страшна челюст, голям клюн отгоре и малък червеобразен завършек на езика. Наистина впечатляващо! Момчето ни веднага се сети, че алигаторовите са добри риболовци - пускат като стръв розовото червейче на езика и чакат с отворена уста рибата да кълве. Също като алигатора. А като наближи жертвата - КЛЪВ - с едно бързо движение на главата затръшват острата челюст и рибката остава в смъртоносния капан", разказва Ива.

Вижда се риболовната стръв - малкото червейче на върха на езика. Снимка: Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки, с. Баня 

Двата вида обитават сладководните водоеми на Северна Америка и имат сходен външен вид. Алигаторовата костенурка (Macroclemys temminckii) е считана за най-голямата сладководна костенурка, като през 1937 г. е регистриран екземпляр, достигащи 183 кг. Тя има много голяма и тежка глава и характерна назъбена отгоре черупка, подобно на гърба на алигатор, откъдето идва и името и́.

Трите надлъжни реда назъбени щитчета на горната черупка, наподобяващи хребети, отличават този вид от близкородствената кайманова костенурка (Chelydra serpentina). На горната си челюст алигаторовата костенурка има своеобразен клюн, но най-уникално е риболовното приспособление на върха на езика, силно наподобяващо червей, служещо за стръв.

Когато ловува, костенурката стои неподвижно заровена в тинята с широко отворена уста, подобно на алигатор. Червеообразния език имитира движението на червея и примамва риба към устата на животното. Със светкавично затваряне на устата то улавя своята плячка. Челюстите на алигаторовата костенурка са изключително мощни и могат да нанесат сериозни увреждания.

Има много непотвърдени митове за атакуване и дори убиване на хора от този вид. Всъщност тези костенурки не нападат хора, ако не бъдат закачани, но техните силни челюсти и остри човки ги правят потенциално опасни, ако с тях се действа невнимателно. Те с лекота могат да отрежат пръстите на ръка и да пречупят напълно дървена дръжка на метла. Когато се вземат в ръка, широко отварят страховитата си челюст. 

Иво Иванчев: Да държиш алигаторова костенурка в ръцете си е наистина предизвикателство! Снимка: Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки, с. Баня

Каймановата костенурка има голяма глава с изпъкнали очи, голяма уста с остри челюсти и мощни нокти. Животното е известно със своята агресивност – при нападение активно се защитава, изстрелва главата си и хапе. Известни са с изключителната си студоустойчивост. В родината си са забелязвани да се движат под леда в замръзнали водоеми. Храни се с риба, дребни животни, мърша, водна растителност и дори с водоплаващи птици. Разлагащата се храна намира чрез обонянието си, а живата плячка ловува от засада, като бързо захапва с уста приближаващата се жертва.

"Черупките на алигаторовите костенурки - приличат на бронята на някой рицар, поръчал специални шипове в добавка. Всъщност те напомнят гърба на алигатора (от тук идва и името им) - покрити са с тройна редица от остри щитчета, които стърчат застрашително. Всичко в това животно сякаш крещи "Не ме доближавай". И каймановата костенурка, макар доста по-семпла на вид, не е никак за подценяване. Тя няма нащърбена черупка, нито риболовен език, но има също толкова мощна челюст и е известна с още по-агресивния си нрав. Тя спокойно може да си хапне водоплаваща птица, а ако някой се обърка да я погали, е почти сигурно че ще бъде лишен от пръстите си. Каймановите костенурки са много издръжливи на ниски температури. В своята родина могат да бъдат наблюдавани да плуват под леда на замръзващи водоеми. А уж костенурките били зависими от топлината!", разказват управителите на Центъра.

Кайманова костенурка. Снимка: Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки, с. Баня

Временните обитатели създадават сериозни главоболия на Иво и Ива. Те са не само са тежки за пренасяне, но са и претенциозни и не понасят съквартиранти.

"За да избегнем опасността от това да се изядат взаимно ги настанихме в самостоятелни квартири и мобилизирахме всички възможни огромни съдове, с които разполагаме. От тук нататък ще получат нашата грижа и внимание", отбелязват природозащитниците. "Надяваме се техния случай бързо да се разреши и те да се върнат при собственика си, който много, много ги обича", добавят те.

Снимка: Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки, с. Баня

При задържане на костенурки, обект на незаконна търговия или при внасяне или изнасяне в/от страната, те се настаняват в спасителен център до разрешаване на всеки конкретен случай. В тези случаи приносът на Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в прилагането на Закона е много важен. Една от основните му функции е приютяването на тези животни до решаването на по-нататъшната им съдба от отговорните органи. Центърът е подготвен с необходимите условия за постоянно или временно отглеждане на такива видове, за да може да съдейства на държавните органи след конфискуването и задържането им.

Екипът на Центъра се отзова незабавно на сигнала за костенурките и на 27 май те бяха транспортирани и настанени в него. Независимо, че алигаторовите и каймановите костенурки живеят почти изцяло във водна среда, те могат да издържат известно време на сухо, но по-продължителен такъв престой застрашава живота и здравето им. Поради това и изключителната им агресивност при улавяне, бързата и специализирана намеса на експерт от центъра е била решаваща за успешния край на операцията.

Центърът за костенурки е специализиран в изучаване, опазване, рехабилитация, лечение, размножаване и връщане в природата на двата вида сухоземни костенурки населяващи България – шипоопашата (Testudo hermanni) и шипобедрена (Testudo graeca). Намира се в с. Баня, област Бургас. През 2012 г. със заповед на МОСВ е обявен за Спасителен център за костенурки.

Всяка година центърът дава помощ и втори шанс за пълноценен свободен живот на няколко стотин сухоземни костенурки; излюпва над 150 костенурки от двата вида; освобождава над 250 млади и излекувани костенурки в подходящи за тях райони в природата; организира разнообразни образователни и информационни дейности, посреща посетители и гости.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !