Екзотични нашественици в руския Далечен изток - кайманови и алигаторови костенурки

Откриха кайманова костенурка в тинята на приток на р. Амур

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юни 2016 в 10:00 14762 0

Кредит birobidjan.monavista.ru

Намерена кайманова костенурка.

В една от реките на Далечния Изток е намерена кайманова костенурка, която обитава обикновено само Канада и Съединените щати, съобщава руският сайт Gismeteo.ru.

Сътрудникът на Далекоизточното подразделение на Руската академия на науките Виталий Бурик обяснява, че костенурката е намерена в крайбрежната кал на река Добрая, приток на Амур.

Тя е от вида кайманови костенурки (Chelydra serpentina) и тежи около шест килограма.

Вероятно се е заринала в тинята за хибернация (зимен сън), но не е издържала суровите студове край Амур и е загинала, уточнява ученият в местния birobidjan.monavista.ru

Мястото, където е намерена каймановаа костенурка е обозначено. Районът е на границата между Китай и Еврейската автономна област в Далечния Изток. Островите на картата са руският Сахалин и японският Хокайдо на юг.

Миналата година е намерена алигаторова костенурка

Това не е единственият случай на откриване на екзотични животни в региона. Миналата година в съседство на брега на р. Амур е намерена рядък вид алигаторова костенурка с тегло 10 кг. Тя е с дълга гребенеста опашка, голяма глава с мощен клюн и костна броня, украсена с три реда големи стърчащи плочки.

Костенурката спокойно изтърпява фотосесията и тържественият момент на освобождаването на животното обратно в река Амур е записано на видео.

Изглежда като че ли тази история е приключва безопасно за животното. Но случаят тя не е толкова прост. Намереното от селяните влечуго, ако се съди по снимките, е американска алигаторова костенурка. Този вид се среща в тропическите и субтропическите райони на Северна Америка, живее в долното течение на Мисисипи и не зимува. Това означава, че в суровите условия на Далечния изток, през зимата костенурката я чака неизбежна смърт, а оптималното решение в този случай е да се даде в зоологическа градина или аквариум с по-топла вода. 

Намерената край р.Амур алигаторова костенурка.

Алигаторовата костенурка (Macrochelys temminckii) е влечуго от разред Костенурки. Това е най-голямата сладководна костенурка в Северна Америка. Тя ловува риба в засада на дъното на реката, заровена в калта. Алигаторовата костенурка привлича рибите с дългия си като червей език и с рязко движение на главата хваща плячката. Влечугото достига половин метър и тегло до 60 кг.

Кайманова костенурка Chelydra serpentina (на снимката горе) се различава от алигаторовата с по-гладката си и плоска черупка и сравнително по-малкия си размер - достига най-много 30 кг.

За разлика от предишния вид, тази костенурка е по-северна и зимува. Тя живее в Северна Америка до южните щати на Канада, среща се в района на Големите езера и Квебек.

Зимува в северната част на областта като се зарива в крайбрежната тиня и изпада в дълбок сън от октомври до май. Фактът, че костенурката е намерена закопана в тинята на р. Добрая, показва, че животното е решило да зимува. За съжаление костенурка не е оцеляла в суровите студове и пролетта е намерена вече мъртва.

От къде идват екзотичните костенурки

Най-правдоподобна версия на появата на екзотични костенурки в Амур и притоците й е много прозаична. В съседен Китай се развъждат големите алигаторови и кайманови костенурки във ферми за месо. Вероятно отделни животни могат през лятото по време на пълноводието да избягат от оградените площи в естествена среда и да преплуват на другия бряг. Но алигаторовите костенурки не могат да оцелеят през зимата в р. Амур, а каймановите костенурки, макар и зимуващи, е малко вероятно да оцелят - климатични условия, дори в Квебек, Канада са много по-меки, отколкото в Амур.

Намерената край р.Амур алигаторова костенурка.

"Екосистемата на Амур и нейните притоци е крехка, но в същото време понася изменения в състава на флората и фауната. В басейна на Амур вече обитават нови за този район видове риби и сладководни раци са били. Кой знае с какви изненади и инвазивни животни ще се сблъкаме в бъдеще? Не са изключени през летния период нови находки на екзотични в нашата област. Тези находки представляват особен интерес за учените-херпетолози и еколозите", коментира Виталий Бурик.

Вторият Израел

Интересно е мястото, където е намерена американската костенурка - Еврейската автономна област (EAO) в Далечния Изток. Това е единственото в света, освен Израел, еврейско административно териториално образувание с формален правен статут.

Основана е през 1934 г. с административен център - град Биробиджан. Граничи на юг с Китай по река Амур, EAO е единственият субект на Руската федерация със статут на автономна област. При преброяване от 2010 г. евреите съставят по-малко от 1,0% от населението (1 628).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !