Домът на Люк Скайуокър може да оцелее след края на света

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 октомври 2016 в 13:35 7912 0

Планетите, които се въртят около две слънца имат по-голям шанс да оцелеят от яростта в последните етапи от живота на една звезда, според ново изследване.

Откритието е изненадващо, защото планетите, обикалящи в близост до звезда, както Меркурий и Венера в нашата Слънчева система, ще бъдат унищожени, когато застаряващата звезда набъбне в червен гигант, разказва сайтът на университета.

Изследването е прието за публикуване в The Astrophysical Journal.

Водещ автор е българинът Веселин Костов от Космическия център на НАСА Годард в сътрудничество с учени от Университета на Йорк.

Д-р Веселин Костов.

Проучването установи, че планетите, които се въртят около двойка звезди - наричани също циркумбинарни (circumbinary) планети или "Татуин светове" (кръстени на емблематичната родна планета на Скайуокър в "Междузвездни войни") обаче могат да избегнат смъртта си като мигрират към по-широки орбити.

"Случаят е много по-различен от това, което ще се случи в нашата Слънчева система след няколко милиарда години, считано от днес, когато Слънцето ще започне да се раздува до такъв огромен размер, че ще погълне вътрешните планети като Венера и Меркурий и евентуално Земята по-бързо, отколкото могат да мигрират към по-големи орбити ", разказва Костов. "Изглежда, че ако имахме втора звезда в центъра на нашата Слънчева система, нещата могат да се развият по различен начин."

Двойните звездни системи са навсякъде във Вселената и се състоят от две звезди, които обикалят около общ център на масите. Ако двете звезди са достатъчно близо една до друга, когато започнат да се разширяват в гиганти, те обменят материя и спираловидно се приближават една към друга и в резултат споделят обща атмосфера (обща обвивка). Двойната звездна система завършва със загуба на голямо количество маса или се унищожава в експлозия на свръхнова.

"Концепцията за планети с две слънца вълнува човешкото въображение отдавна, но пряко доказателство за тяхното съществуване ни убягваше дълги години. Днес, благодарение на мисията Кеплер на НАСА стартирала през 2011 г.), най – накрая имаме неопровержими доказателства за съществуването на 10 планети около двойни звезди" - пише д-р Веселин Костов. 

Реконфигурация на траекторията на планета (в зелено) първоначално обикаляща около звезда на разстоянието, на което е Меркурий (черна пунктирана). Ако звездата е двойна, вместо една единствена, от соларен тип звезда, тя ще се разшири до жълтия кръг до позицията на Уран - далеч извън опасната зона - по времето, когато звездата стигне етапа на червен гигант, поглъщайки Меркурий, Венера, и дори потенциално самата Земя.

"Преконфигурацията може да бъде доста драматична, когато има няколко планети", разказва Кевин Мур (Keavin Moore), член на екипа. "Някъде там е възможно да има земеподобна циркумбинарна планета, която мигрира към орбита, което може да направи планетата потенциално обитаема за още малко време."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !