Доставиха капсулата за Orion - корабът, който ще пътува до Марс

Сега инженерите трябва да сглобят кораба, да изпробват издръжливостта на конструкцията и да поставят техниката

Наука OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2016 в 13:31 4491 0

Кредит НАСА

Херметическата капсула за космическия кораб Orion е била доставена в Космическия център "Джон Ф. Кенеди" за провеждане на тестове и окончателно сглобяване, съобщава НАСА.

Капсулата е била доставена вчера от цеха за производство в Луизиана с помощта на товарния самолет Super Guppy. Тя ще бъде доработена и изпробвана в космическия център. Предстои да се направи първият тестови полет с помощта на строящата се свръхмощна ракета SLS.

"Тестовият полет, който апаратът ще извърши без екипаж, ще демонстрира новите възможности на НАСА за осъществяване на изстрелвания в далечния космос, включително мисии на астероиди и на Марс", съобщават от агенцията.

Създаването на херметическата конструкция от седем алуминиеви листа е отнело над четири месеца. Причината е, че по време на пътуването Orion ще бъде подложен на изключително ниски и високи температури в междупланетното пространство, затова е нужен ефективен начин за терморегулация. Покритието на новата капсула може ефективно да регулира температурата и да не допусне достигането й извън диапазона -100 до +250° по Целзий, докато корабът е в междупланетното пространство. След време ще бъдат монтирани и специални керамични плочки, които ще покрият част от кораба. Те окончателно ще понижат температурата в капсулата до приемливо ниво.

Сега обаче пред инженерите стоят други задачи - те трябва да изпробват издръжливостта на конструкцията след инсталирането на капсулата и трябва да поставят цялото техническо оборудване в кораба. Накрая ще е свръзването на останалите му части.

Тестовият полет на Orion с ракетата SLS е планиран за ноември 2018 г. По време на него корабът ще полети на орбита около Луната. Той ще остане в космоса за повече от три седмици, а след това ще се върне на Земята.

Това ще бъде вторият изпитателен полет на Orion в автоматичен режим (без екипаж). При повторното навлизане в атмосферата ще достигне скорост от 40 000 км/ч, което е с 8000 км/ч повече от тази по време на изпитателния полет през декември 2014 година. Топлинният щит ще се нагрее до близо 2200 ºС.

Първият полет на Orion с екипаж ще се осъществи не по-късно от 2023 г., въпреки че първоначално бе планиран за 2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !