Древни скални рисунки на мегафауна от ледниковия период са открити в горите на Амазония

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 декември 2020 в 00:52 9087 0

Кредит Gaspar Morcote-Rios et al./ Quaternary International 2020

Скалните рисунки в Серо Асул носят различни мотиви - а) антропоморфни, b) ръце, c) зооморфни, d) геометрични, e) растения.

Хиляди древни скални рисунки са открити в отдалечена част на тропическите гори на Амазония, оставени от най-ранните обитатели на тропическите гори, живели заедно с някои от гигантите от ледниковата епоха, се съобщава в публикация в Quaternary International.

Невероятното откритие - една от най-големите колекции на скално изкуство в света - се простира на почти 13 километра в Колумбия и включва някои от най-старите известни картини на хора, взаимодействащи с животни като мастодонти, праисторически роднини на слонове.

Откритието, направено през 2017 и 2018 г., е пазено в тайна, тъй като е заснето като част от нов телевизионен сериал за изгубените цивилизации на Амазония за британския Channel 4, който ще бъде излъчен през декември. Смята се, че картините са създадени за период от стотици или дори хиляди години, датиращи от между 12 600 и 11 800 години.

Най-големият набор от ярки червени картини, разположени върху 12 отвесни скални панела и включващи изображения на хора, растения, животни, отпечатъци от ръце, ловни сцени и геометрични модели, е намерен в Серо Асул в северния край на колумбийска Амазония. Други два обекта в Серо Монтоя и Лимонсийос са по-избледнели. Някои от тях са разположени толкова високо, че за създаването им вероятно са били изградени специални стълби.

Има изображения на съществуващи животни като прилепи, маймуни, алигатори, елени, тапири, костенурки и бодливи свинчета, но от голямо значение е това, което според изследователите са едни от най-реалистичните изображения на изчезналата мегафауна от ледниковия период, включително мастодонти, гигантски ленивци, камили и нечифтокопитни животни (от семейството на носорози и тапири) с хоботи.

Потенциални изображения на мегафауна от ледниковия период, включително: а. гигантски ленивец (Megatherium?); b. мастодонт; c. камила (Paleolama?); d и e. кон; f. нечифтокопитно с дълъг врат и хобот (Xenorhinotherium?). Кредит: Gaspar Morcote-Rios et al./ Quaternary International 2020

„Картините дават жив и вълнуващ поглед върху живота на тези общности. Днес за нас е невероятно да мислим, че са живели и ловували сред гигантски тревопасни животни, някои с размерите на малка кола“, смята д-р Марк Робинсън (Mark Robinson) от Университета в Екстър и проекта LASTJOURNEY, който е част от екипа, намерил тези произведения на древното изкуство.

Изследвани са и терените около скалните заслони, разкривайки детайли за хората, които са живели там по онова време, потвърждавайки, че това са някои от най-ранните известни обитатели на колумбийска Амазония. Кости и растителни останки показват, че тези общности са били ловци, които са ядяли плодове от палми и други дървета, както и змии, жаби, капибари и броненосци, разкриват д-р Робинсън и колегите му в новото проучване. Те също са ловили пирани и алигатори в близките реки. Открити са и малки инструменти, както и остъргана охра, използвана за извличане на пигмент за направата на червената боя.

„Тези скални рисунки са грандиозно доказателство за това как хората са променяли земята и как са ловували, отглеждали растения и ловили риба“, разказва професор Хосе Ириарте (José Iriarte), също от Екстър, ръководил екипа. „Вероятно изкуството е било изключително важна част от културата и начин хората да се свързват социално. Изображенията показват как хората са живели сред гигантски, сега изчезнали животни, които са ловували."

Смята се, че хората са обработвали стените на скалите, използвайки огън, за да създадат гладки повърхности, върху които да работят. Много скални заслони обаче са изложени на природните сили, което означава, че пиктограмите ще бъдат изгубени, ще избледнеят или вятъра ще ги заличи. За щастие новите открития са защитени от надвиснала скала, предлагаща някакъв заслон, иначе е можело никога да не бъдат видяни.

Източник: IFLScience - Thousands Of Ancient Rock Art Paintings Including Ice Age Giants Discovered In Remote Amazon

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !