Две събития за образование и грамотност, посветени на 24 май, ще се проведат в столицата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 май 2019 в 13:15 1878 0

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН ще проведе диктовки на открито. 

Празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ се провежда от 11 до 31 май на открито и в класните стаи в редица градове и села на България. Учените канят всички, които желаят да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, да направят кратка диктовка.

В София кампанията ще се проведе от 10 до 14 часа на 24 май 2019 година срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“, пред парка „Княжевска градина“.

С кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ учени, учители и ученици ще изразят почитта си към делото на светите братя Кирил и Методий и желанието си да насърчават и поддържат любовта към българския език и уважението към правилната му употреба.

Функционална грамотност за всички: подобряване на уменията за четене и разбиране през целия живот

Семинар „Функционална грамотност за всички“ ще се проведе на 27 май 2019 година (понеделник) в Представителството на Европейската комисия в България (Дома на Европа), ул. „Георги С. Раковски“ 124, София, от 9:00 до 15:30 часа.

Редица проучвания в европейски държави показват проблеми при възприемането на съдържанието на текста при четене на роден език, особено при по-младите поколения. Проблемите могат да се дължат на различни причини и тяхното комплексно изследване представлява предизвикателство. По-конкретно, непълноценното разбиране при четене може да се дължи на недостатъчно обучение, слабо владеене на езика, неравностойно социално положение или дефицити при умственото и физическото развитие.

Семинарът „Функционална грамотност за всички“ ще предостави възможност на специалисти от различни области да споделят опита си при изследването на причините за непълноценно разбиране на съдържанието при четене, а на всички участници – да изразят мнението и коментарите си, свързани с подобряването на уменията за четене и разбиране през целия живот.

Ще участват над 50 участници от различни университети, изследователски центрове, държавни институции, училища, неправителствени организации от България, Великобритания, Израел, Испания, Италия и Норвегия. Работният език на семинара е английски.

Изследователите ще обобщят резултатите от семинара „Функционална грамотност за всички“ на 28 май 2019 година. Организатори са Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките и Норвежкият университет за наука и технологии. Такса за участие в семинара не се предвижда, но регистрацията е задължителна (не по-късно от 23 май 2019 г.). Програмата можете да откриете на този линк

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !