07 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ернест Солвей - содата и неговите конгреси, събиращи най-великите умове

| На този ден 16 април 35800

На 16 април 1838 г. се ражда Ернест Солвей (Ernest Solvay, на френски се произнася Солве) - белгийски индустриален химик, който произвежда процеса Солвей (1863), търговски ефективен амонячно-соден процес за производство на калцинирана сода (натриев карбонат), широко използвана при производството на продукти като стъкло и сапун.

Въпреки че половин век преди това, А.Дж. Френел е показал през 1811 г., че натриевият бикарбонат може да се извлече от солеви разтвор, съдържащ амониев бикарбонат, остават много инженерни препятствия за преодоляване. В успешната технология на Солвей се използва високоефективна кула за карбонизация с височина 25 м, в която амонячния разтвор се стича отгоре надолу и въглеродният диоксид се отделя отдолу. Образуваните мехурчета помагат да се създаде по-голяма повърхност, върху която химичните вещества реагират, произвеждайки натриев бикарбонат.

Процесът на Солвей като пример за цикличен процес в химическата промишленост (зелено = реагенти, черно = междинни продукти, червено = продукти). Кредит: Wikimedia Commons

Ернест Солвей патентова своя процес за получаване на натриев бикарбонат (сода), основава фирмата „Solvay & Cie“ в съдружие с брат си Алберт и откриват първата фабрика за производство на сода близо до Шарлеруа в Белгия. Бизнесът на братята Солвей се разрастват и те създават фабрики във Великобритания, Франция, Германия, САЩ и Русия.

В собствените си предприятия Ернест Солвей въвежда социални осигуровки и пенсии за работниците си, 8-часов работен ден, а през 1913 г. и платени отпуски, още преди да се въведе това със закон.

Завод, използващ Солвеевия процес, в гр. Солвей, Ню Йорк. Кредит: Solvay Process collection of the Solvay, New York, Public Library/Wikimedia Commons

Солвей печели огромно богатство, което използва за благотворителни цели, включително създаването през 1894 г. на Института за социални науки към Свободния университет в Брюксел, както и на Международния институт по физика и химия.

През 1911 г. той инициира международен форум на физиците, наречен в негова чест Солвеев конгрес. В периода от 1911 до 2020 г. в Брюксел са проведени 28 Солвееви конгреса по физика и 25 по химия на Солвей. Такива светила на науката като Макс Планк, Ърнест Ръдърфорд, Мария Склодовска-Кюри, Анри Поанкаре и Алберт Айнщайн са били участници в тези международни форуми. По-късно се включват и Нилс Бор, Вернер Хайзенберг, Макс Борн и Ервин Шрьодингер.

Участници в Първия Солвеев конгрес. Ернест Солвей е третият седнал от ляво. Кредит:Wikimedia Commons


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.