Европейската космическа агенция ще строи бази на Луната до 2020-2030 г.

Никола Кереков Последна промяна на 05 януари 2016 в 13:55 8665 0

Кредит ESA/Foster + Partners

Селища на Луната, построени от гигантски 3D принтери и населени в продължение на месеци от екипи от астронавти... това може да се превърне в реалност в рамките на малко повече от десетилетие, обявиха наскоро на конференция 200 учени, инженери и индустриални експерти.

Конструирането на обитаема лунна база може да започне само до 5 години, обяви Европейската космическа агенция (ESA) на своя Международен Симпозиум Луна 2020-2030 в Холандия миналия месец. Предполага се, че новото лунно селище може да послужи като трамплин за бъдещите мисии към Марс.

"Стратегията за изследване на космоса на ESA определя Луната като приоритетна дестинация за хората по пътя им към Марс," заяви Кати Лаурини (Kathy Laurini) от НАСА пред Space.com. "Времето е подходящо да започнат приготовленията, които да позволят на Европа да осъществи своите изследователски планове и да подсигури ролята си на силен партньор, докато хората започват да изследват Слънчевата система."

НАСА е особено интригувана да види подобен проект осъществен, тъй като Луната е определена като най-стратегическата междинна спирка за пилотирана мисия до Марс, като учени от MIT изчислиха миналия месец, че астронавтите могат да потеглят от Земята с 68% по-малко маса ако по-голямата част от течното гориво необходимо за пътуването им бъде взето по път от Луната.

Ако добавим към това факта, че NexGen Space LLC, консултантска компания работеща за НАСА, наскоро изчисли, че евентуалната лунна презареждаща станция може да "понижи стойността за изпращане на хора на Марс с до 10 млрд. долара годишно", при тази ситуация изграждането на лунно селище започва да изглежда неизбежно.

Планът представен от ESA предвижда от началото на 20-те години, на Луната ще бъдат изпратени роботи, които да започнат конструирането на различни съоръжения, като няколко години след това се очакват и първите обитатели.

През 2013 г., ESA влезе в партньорство със строителни компании, за да се стартира тестването на различни технологии за строеж на лунна база и при това се стигна до заключението, че местните материали биха били най-подходящи за конструирането на сгради и други структури, което означава, че няма да има нужда да се транспортират ресурси от Земята, което би коствало астрономически суми.

Хипотетично устройство на база на Луната. Източник: ESA/Foster + Partners

Първо, трябваше да смесим симулирания лунен материал с магнезиев оксид. Това всъщност ще бъде "хартията", с който ще принтираме," заяви още тогава Енрико Дини (Enrico Dini), основател на базираната във Великобритания компания Monolite. "За нашето структурно "мастило", ние използваме свързващи соли, които правят материала здрав като камък. Сегашният ни принтер строи със скорост около 2 метра в час, докато дизайнът на следващото поколение би трябвало да достига 3,5 м. в час, което би позволило завършването на цяла сграда само за седмица."

Архитектурната фирма Foster + Partners са изобретили куполен дизайн с натоварваща "контактна мрежа", който включва клетъчно-структурирани стени, които да предпазват обитателите от микрометеорити и космическа радиация и куха затворена структура, която би дала на сградата добро съотношение здравина/тежест.

Учените смятат, че за да установим дали ресурсите на Луната биха ни свършили работа, първо трябва да стигнем до там.

"Продължаваме да говорим за лунните ресурси, но все още ни предстои да демонстираме, че те са наистина използваеми и че има достатъчно количество от тях," коментира Клийв Нийл, инженер от Университета на Нотр Дам пред Space.com. "Реалното потвърждение на количеството, състава, формата и хомогенността изисква координирана изследователска програма. Успешната програма би демонстрирала ясно дали лунните ресурси могат да подпомогнат изследванията на Слънчевата система."

Независимо дали лунното селище ще стане реалност в следващото десетилетие, от НАСА са твърдо решени да изпратят астронавти на орбита около спътника на Земята в продължение на няколко месеца, като те обявиха миналия месец, че ще се опитат да изтеглят своите операции от Международната космическа станция, "колкото е възможно по-скоро", като вместо това ще насочат вниманието си към Луната.

Там те ще бъдат на дни, вместо на часове, от Земята и далеч от защитния геомагнитен щит, което ще даде на астронавтите по-добри данни за това, което ще трябва да понесат физически и психически по време на пилотирана мисия до Марс.

Едно нещо е сигурно - предстоят ни изумителни събития свързани с изследването на Космоса.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !