Фалшивите новини – как да ги разпознаем още преди да са написани?

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 май 2021 в 16:44 3245 0

д-р Преслав Наков, личен архив

По време на тазгодишния Софийски фестивал на науката д-р Преслав Наков ще ви даде точен компас, за да преминете през джунглата на фалшивите новини.

С бурния разцвет на дезинформацията онлайн расте и научният интерес към автоматизираното разбиване на слухове, неверни твърдения и фалшиви новини. В последните години се появиха редица инициативи за проверка на фактите, ръчно или автоматично, но все още цялостната идея е в критично състояние – докато проверяваме едно твърдение за фактологична точност, то продължава да се разпространява, достигайки милиони потребители и нанасяйки непоправима вреда. За начина проверката да става предварително и навреме, което е целта на мегапроекта „Танбих“, разказва неговият ръководител д-р Преслав Наков.

Освен ръководител на проекта, разработен в сътрудничество с Масачузетския технологичен институт, САЩ, д-р Наков е старши научен сътрудник I ст. в Катарския институт по компютърни изследвания. Той е доктор по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ, пръв носител на наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България, автор на стотици научни публикации, за които многократно е награждаван, редактор в реномирани научни издания, а изследванията му са представяни в издания като Forbes, Boston Globe, Aljazeera, Business Insider, Science Daily, Popular Science, WIRED и други.

Събитието ще се проведе на 15 май 2021, събота, от 14:00 до 15:00 онлайн (на живо) в зала „Космос“. Входът е с билети на цена 5 лв. Можете да ги закупите онлайн тук.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

С цялата програма на Софийския фестивал на науката може да се запознаете тук.

НаукаOFFNews е медиен партньор на Софийския фестивал на науката 2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !