Гарваните разбират концепцията за нулата като количество (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2021 в 00:01 8297 0

Кредит Wikimedia Commons

Tрудно е да си представим свят без нула, но всъщност това е изненадващо скорошна идея. Открита е по-късно от числата и дробите.

Това не е изненадващо - концепцията за нулата като число е много по-сложна в края на краищата, в ежедневието ние имаме работа с "неща", които можем да преброим, сравним, а нулата, тя се възприема като "нищо", "липса", тя не се вижда и трудно хората я възприемат като бройка, количество.

Невероятно е, че до тази концепция са стигнали някои видове животни. Например има убедителни доказателства, че пчелите могат да възприемат нулата като количество, както и безспорно интелигентните макаци резус.

А според ново изследване от Университета в Тюбинген, Германия, гарваните също го могат.

В статия, публикувана този месец в Journal of Neuroscience, учените показват, че умните птици могат не само да разберат нулата като числово количество - като „нещо“, а не като „нищо“, но те имат представа за това като най-малкото число на въображаемата числова линия.

„Тези животни не се нуждаят от концепцията за нулева численост - за разлика от изброимата численост - в ежедневния си живот“, отбелязва съавторът на изследването Андреас Нидер (Andreas Nieder). „Но те са достатъчно умни, за да могат да научат тази абстрактна категория“.

Изследователите са обучили птиците да играят един вид компютърна игра, обяснява Нидер, при която им показват два екрана, един след друг, с точки между нула и четири. Целта на гарваните е да покажат правилно дали двата екрана имат еднакъв брой точки. Докато птиците са играели играта, учените наблюдават мозъчната им дейност. Предишни експерименти са показвали, че в черепа на птиците има неврони, светещи съответно за една, две, три или четири точки, но никой не знае дали ще има подобна реакция при показване на нула точки.

„Наблюдавахме активността на единични неврони в част от мозъка ... за които се знае, че участват в когнитивни задачи“, обяснява Нидер. „Съпоставяйки реакциите на невроните с поведението на гарваните, бихме могли да изследваме как числовите възприятия на гарваните се проявяват  в резултат на активността на такива неврони“.

Учените откриват, че мозъкът на гарваните наистина има специфични неврони, които светват за „нула“ - но това не е единственото им откритие. Когато гарваните не се справят със задачата - когато объркват три точки с четири например - екипът успява да разгадае колко сложно е разбирането на птиците.

„[Гарваните] бъркаха празния екран по-често с една точка, отколкото с две“, отбелязва Нидер. „Този ​​ефект [би се] очаквал само ако ... гарваните разбират празното множество като най-малката числова стойност на числовия ред“.

Най-удивителното при това откритие, заявява Нидер, е колко различни са мозъците на семейство Вранови  и маймуните. Двата вида се разделят преди около 320 милиона години, обяснява авторът, а птиците дори нямат неокортекс като бозайниците. И все пак, птиците са развили тази способнос за абстрактна концепция на числата напълно независимо.

„Беше изненадващо да се види, че предният мозък, който е еволюирал анатомично отчетливо и независимо от предния мозък на бозайниците, е способен да схване празното множество“, коментира Нидер. „Мисля, че това показва, че съществуват някои филогенетични предпоставки ..., които могат да представляват еволюционна основа за това, което при хората може да се развие в пълноценно разбиране за числото нула“.

Справка: Behavioral and Neuronal Representation of Numerosity Zero in the Crow
Maximilian E. Kirschhock, Helen M. Ditz and Andreas Nieder
Journal of Neuroscience 2 June 2021, 41 (22) 4889-4896; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.0090-21.2021

Източниик: Crows Once Again Prove Their Intelligence By Showing That They Understand Zero, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !