Пчелите са първите насекоми, които разбират идеята за нулата

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 август 2017 в 10:04 9124 0

Кредит Pinterest

Пчелите изглежда са първите безгръбначни, които разбират концепцията за нула, според поредица от експерименти. Когато насекомите са стимулирани да летят към платформа с по-малко фигури от друга, те очевидно разбират, че "липса на фигури" е по-малка величина от "няколко фигури", разказва New Scientist.

Резултатите от изследването на учени от Кралския технологичен институт (RMIT) в Мелбърн са представени по време на конференцията по поведението на животните в Португалия.

Нулата не е лесна концепция за разбиране, дори и за нас. Малките деца се учат числото нула по-късно от другите числа и често имат проблеми с него.

Освен нас, все пак и някои други животни схващат концепцията за нула. Шимпанзетата, например, след обучение могат да разглеждат нулата като количество.

С малкия си мозък, пчелите на пръв поглед е малко вероятно да се окажат особено умни. Но те са развили изненадващо добре голям брой умения - предишно проучване установи, че те могат да броят до 4 .

За да видят дали пчелите могат да разберат нулата, Скарлет Хауърд (Scarlett Howard) от университета RMIT в Мелбърн и нейните колеги първо обучават пчелите да правят разлика между две числа. Те създават две платформи, всяка с между една и четири фигури върху себе си.

На едната платформа пчелите получават сладък разтвор на захароза, а на другата - неприятен на вкус разтвор на хинин. Предишни изследвания са установили, че пчелите се учат по-бързо, ако не само са възнаграждавани за правилните избори, но и наказвани за грешните такива.

Изследователите обучават пчелите да долитат до платформата, на която има по-малко фигури като на нея те получават сладката награда. Пчелите избират правилно в 80% от случаите. Пчелите преминават през допълнителни тестове с различно оформени обекти, за да се потвърди, че реагират на броя на фигурите, а не на външния им вид.

След това, когато се дава възможност за избор между две или три фигури и "нула", пчелите кацат на нулата в повечето от случаите.

Във втория експеримент други пчели са обучени по същия начин, но този път те трябва да изберат да кацнат на платформа или с нула или с между един и шест обекта. Те последователно избират нулата, но са по-малко точни и им трябва повече време, когато другата опция е един, а не шест обекта.

Фактът, че интервалът между двете количества, които се предлагат, като че ли се отразява на избора на пчелите, дава допълнителни доказателства, че пчелите възприемат нулата като число, заяви Хауърд пред конференцията по етология в Ещорил, Португалия, тази седмица. Изненадващо, но пчелите разбират, че "нищо" означава "по-малко".

Тези експерименти показват, че разбирането на нулата при пчелите е сходно с това на някои хора и примати, обяснява Хауърд. Но не е ясно защо насекомите имат тази способност. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !