Генетични "ножици" могат да елиминират веднъж и завинаги ХИВ-вируса от клетките

Ензим редактира ДНК без никакви грешки

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 февруари 2016 в 10:26 8539 0

Кредит NIH via Flickr, CC by 2.0

Човешка клетка инфектирана с HIV.

Екип немски изследователи е намерил ензим, който може да "изреже" ДНК на вируса ХИВ от генетичния код на клетка, при това може да изкорени вируса от тялото на пациента напълно.

Проучването е публикувано тази седмица в Nature Biotechnology

Експериментите са направени при мишки, но учените смятат, че техните заключения показват, че този изрязващ ДНК ензим може да се използва и в клиничната практика, съобщава Ars Technica

Благодарение на антиретровирусното лечение, СПИН вече не е смъртна присъда. Но антиретровирусната терапия, продължаваща много години, е скъпа, увеличава лекарствената резистентност и може да доведе до нежелани реакции. И тъй като вирусът остава в тялото, болестта може да продължи да прогресира при пациентите, които са спрели приема на лекарствата.

Изследователите са създали ДНК-изрязващ ензим, наречен Brec1, с помощта на насочена еволюция, инженернгов метод, при който естественият процес на еволюцията се имитира.

Програмирането на ензима да идентифицира ДНК последователностите на ХИВ е трудна задача, тъй като ДНК на вируса мутира често.

Все пак, изследователите успели да идентифицират устойчива последователност и тествали дали ензимът може надеждно да изреже последователността както в отделени клетки от организма на ХИВ-позитивни пациенти, така и при мишки, заразени с човешка форма на ХИВ. Brec1 изрязал и отстранил само ХИВ последователностите, закърпвайки генетичния код на клетката. След 21 седмици клетките, третирани с Brec1 не показали признаци на ХИВ.

Учените са опитвали и други изрязващи гени ензими като CRISPR, но тези техники не са достатъчно точни, за да се използват в клиничната практика, тъй като понякога те могат да правят случайни изрязвания на други места в генома.

Дискусията за използването на CRISPR върху човешка ДНК ни показа, че хората са (по разбираеми причини) предпазливи относно дългосрочните последици от промяната на човешкия геном. Други стратегии за лечение на ХИВ , включително ранни дози от антиретровирусни и фини настройки имунната система, не са ефективни като генетичните изменения. Но ако Brec1 се окаже надежден при хора, както показва това изследване, то може да се наложи като един от най-силните кандидати за лечебни препарати за ХИВ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !