Медикамент срещу алкохолизъм може да се използва за нарушаване латетността на ХИВ вируса

Никола Кереков Последна промяна на 19 ноември 2015 в 08:29 4603 0

Кредит Wellcome Images/Flickr

ХИВ вирусни частици пъпкуват от повърхността на инфектиран лимфоцит.

Установено е, че лекарство срещу алкохолизъм може да активира инертния ХИВ вирус в клетките, което може да издаде наличието на вируса и да спомогне за унищожаването му. Когато бил поеман от 30 ХИВ-позитивни пациенти в щатите и Австралия при тридневно проучване, медикаментът дисулфирам изглежда "събудил" ХИВ в заразените клетки без да предизвика други странични ефекти.

Известен още като Antabuse, медикаментът кара хората да повръщат, когато консумират алкохол, което е добра причина да не пият повече. Но сега изглежда, че той може да преодолее една от най-големите трудности при лечението на СПИН - латентността на ХИВ вируса, който може да се скрие в различни части на тялото, където е устойчив на ефектите на съвременните антиретровирусни медикаменти (те могат да изчистват вируса само от кръвта). В това състояние вируса може да прекара години преди отново да се събуди и да предизвика нов пристъп на заболяването.

Учените вече са идентифицирали клас медикаменти - хистон-деацетилази, които могат да накарат латентния ХИВ да се активира, но те имат прекалено много токсични странични ефекти, за да се приложат като реално лечение. Това е което прави дисулфирама толкова обещаващ - не са били установени никакви сериозни странични ефекти от употребата му.

"Това проучване ясно демонстрира, че дисулфирамът не е токсичен и е безопасен за употреба и това може да промени много при лечението на ХИВ." споделя пред Ройтерс ръководителят на изследването Шарон Люин (Sharon Lewin) от Университета на Мелбърн в Австралия. "В това първо изследване ние използвахме ниска доза на дисулфирама, но дори тя може да се окаже достатъчна. Въпреки че медикаментът беше даван само в продължение на три дни, за това време установихме ясно повишаване на нивата на вируса в кръвната плазма, което е силно обнадеждаващо."

Настоящите антиретровирусни медикаменти могат да поддържат ниско нивото на ХИВ вирионите в кръвта, но пациентите трябва да продължат да ги взимат до края на живота си, за да се предотврати повторната поява на латентен вирус. Дисулфирамът кара вируса да се прояви, което представлява толкова необходимата първа стъпка за постигането на ефективна терапия.

Анди Коулан коментира пред New Scientist, че повишената експресия на гените на ХИВ в тяхното изследване са признак, че вирусът е излязъл от латентната си фаза. След като учените докажат окончателно, че медикаментът определено има такъв ефект върху латентните ХИВ вируси в заразените клетки, следващата стъпка ще бъде да се открие лекарство, което да ги убива бързо и ефективно след като достигнат до кръвния поток. Антиретровирусните медикаменти могат да прекъснат размножаването на вирусите в тези клетки, но не могат да ги убият.

"Това е много важна стъпка, тъй като успяхме да демонстрираме, че можем да събудим спящия вирус с безопасен медикамент, който се приема лесно (орално) веднъж дневно. Сега трябва да разберем как да се отървем от инфектираните клетки. Някаква стимулация на имунната система (например ваксина) би трябвало да свърши работа," споделя един от учените от екипа, Джулиан Елиът, от Университета на Мелбърн, в изказване пред медиите. "Имаме още много, което предстои да научим за това как в крайна сметка да унищожим този коварен вирус." 

Изследването е публикувано в списанието The Lancet HIV.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !