ХИВ вируса може да убива клетки чрез директен контакт между тях

Този силно подценяван механизъм може да е отговорен за около 95% от убитите от вируса клетки

Никола Кереков Последна промяна на 20 септември 2015 в 09:00 6539 0

Кредит NIBSC/SPL

T клетки, като тази на картинката, могат да бъдат разрушени от HIV вируси (червените точици), които са им предадени директно от съседна заразена клетка

Макар да е един от най-изучаваните вируси в днешно време, ХИВ вируса все още крие много изненади. Оказва се, че вируса може да инфектира и убива имунни клетки като се прехвърля директно от една клетка на друга, по време на обичайните кратки контакти между тях.

До скоро смятахме, че частиците на ХИВ вируса циркулиращи в кръвта са основните виновници за инфектирането и разрушаването на жизненоважните CD4 T-хелптерни клетки. Според този класически модел, при навлизането на единичен вирус в клетката, той я инфектира и поема контрол над клетъчните и системи, за да изгради стотици копия на себе си, които след това напускат клетката и попадат в кръвта, като в процеса на това заразената клетка умира.

Този модел се основаваше на изследвания с кръв, които са сравнително лесен начин за изследване на вируса. Но използването на по-нови методи показва, че това може да е само част от историята. При използване на методи с тъканни проби, екипът, ръководен от Уормър Грийн (Warner Greene) от Gladstone Institute към Калифорнийския университет, Сан Франциско, са демонстрирали, че голям брой вирусни частици често се въвеждат директно от една CD4 Т клетка на друга. Оказало се, че този процес може да убива по-голямата част от CD4 клетките, а не инфекцията с единични вириони.

Блокиране на предаването на инфекцията

ХИВ вирусите поразяват Т клетките, като завземат още една клетъчна система освен синтеза на макромолекули - това е системата обслужваща имунологичните синапси. Това са краткотрайни контакти между имунни клетки, които им позволяват да си обменят информация под формата на химични сигнали и ХИВ вируса ги използва, за да се прехвърли от инфектирана Т клетка в неинфектирана.

Доказателствата говорят, че процеса е стотици, ако не и хиляди, пъти по-ефективен от традиционния метод на външно заразяване. Грийн твърди, че около 95% от CD4 клетките, които те изучавали били убити именно посредством този процес, а не от инфекция със свободни вирусни частици.

Това ново откритие може да разкрие нови възможности за противодействие на вируса, както и да повлияе на разработваните лекарства за лечение на заболяването. Уолтър Мотс (Walther Mothes) от години изучава трансмисията на ХИВ от клетка на клетка в Университета Yale и твърди, че въпреки, че повечето анти-ретровирусни медикаменти работят и срещу двете форми на инфекция, по-високата ефективност на директното предаване на вируса между клетките може да надмогне ефекта на тези лекарства, правейки ги по-неефективни.

Все пак откритието може да предостави възможности за нови лечения. Маймунската версия на ХИВ вируса също може да се предава директно от клетка на клетка, но маймуните някак си са намерили начин да контролират процеса. За разлика от човешките, маймунските CD4 Т клетки могат да оцеляват, ако бъдат инокулирани с вирусни части, и Грийн смята, че те са развили начин да избягват процеса на саморазрушение. Той се надява, че противо-възпалителни медикаменти могат да се използват, за да имитират този ефект и при човешките CD4 Т клетки. Един потенциален кандидат е VX-765, който показва обещаващи резултати при лабораторни тестове.

В търсене на ваксина.

Новите данни за това как вируса се разпространява директно между клетките вероятно е съществено за по-доброто разбиране на ХИВ, твърди Кенет Майър (Kenneth Mayer) от Fenway Institute в Бостън. Той предполага, че пренебрегването на този метод за трансмисия може поне от части да обясни провала при разработването на васкина срещу вируса в последните години.

Ваксините срещу ХИВ би трябвало да работят като стимулират изработването на антитела срещу вируса. Но нови изследвания показват, че са необходими различен тип антитела, за да се убият вирусите вътре в клетката и свободно-плаващите из тялото вируси. Тези, които се крият вътре в клетките по-трудно могат да бъдат разпознати и унищожени, а в тази обстановка те може и по-лесно да развият устойчивост срещу вече наличните антитела.

Карл Дийфенбах (Carl Dieffenbach) от Щатскитя национален институт по алергия и инфекциозни заболявания в Бетесда, Мериленд обяви, че за да разберем как да предпазим клетките от инфекция имаме нужда от по-добри ваксини. "Дали заразяването от клетка на клетка би попречило на ваксините? Не знаем отговора на този въпрос, защото, за да разберем точните механизми ни е необходима безопасна, ефективна ваксина, която да осигурява траен отоговор, а такава все още няма," разказва той.    

По материали от: Cell Reports, DOI: 10.1016/j.celrep.2015.08.011

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !