Генетично изследване показва защо хората може да получат хемороиди

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2021 в 09:47 3529 0

Кредит: CC0 Public Domain

Хемороидите засягат голяма част от населението по причини, които в повечето случаи остават неизвестни.

Сега международно изследване на ДНК на близо 1 милион души, идентифицира някои вероятни причини.

Намиращи се в самия край на храносмилателния тракт, хемороидите са пълни с кръв възглавници, които когато набъбнат причиняват болка, сърбеж и понякога кървене, ограничавайки ежедневните дейности. При повечето хора, страдащи от хемороиди, симптомите могат да бъдат потиснати с лекарства, давани без рецепта, по-тежките форми на хемороиди изискват хирургично лечение.

Посочват се много потенциални фактори, които излагат хората на риск от развитие на хемороиди, включително заседнал начин на живот, затлъстяване, намален прием на диетични фибри, прекарване на излишно време в тоалетната или напрежение по време на дефекация и вдигане на тежести.

Но рядко някой се замисля дали хората могат да са генетично предразположени към хемороиди .

„Нашето изследване за първи път прави генетичен анализ на почти 1 милион души чрез сътрудничество в световен мащаб и дава важни прозрения в разбирането на хемороидалната болест “, отбелязва д-р Тънхао Джън (Tenghao Zheng), водещ автор и научен сътрудник в биологичния факултет на Университета Монаш.

Авторите са изследвали милиони промени в ДНК в генома на 218 920 пациенти и 725 213 здрави хора от европейски произход от биобанки и кохорти, базирани на населението. Идентифицирани са 102 нови геномни области, които са свързани с риск от хемороидална болест. Те откриват, че тези гени се експресират предимно в кръвоносните съдове и стомашно-чревните тъкани и заедно участват в контрола на работата на гладката мускулатура и развитието и целостта на епителните и ендотелните структури в червата.

"Нашето проучване ни накара да заключим, че хемороидалната болест е резултат от дисфункция на гладката мускулатура, епитела и съединителната тъкан" обяснява д-р Джън.

Резултатите от проучването "сочат към участието на няколко биологични процеса и пътища при хемороидална болест и това може да помогне за намирането на алтернативни възможности за терапии, насочени към тези пътища", заявяват авторите.

Справка: Tenghao Zheng et al. Genome-wide analysis of 944 133 individuals provides insights into the etiology of haemorrhoidal disease, Gut (2021). DOI: 10.1136/gutjnl-2020-323868

Източник: Genetic study sheds light on why people get hemorrhoids, Monash University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !