Гробницата на фараона Рамзес I е отворена след реставрация

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 януари 2021 в 03:16 4154 0

Кредит Ministry of Tourism and Antiquities Facebook page

При пътуването си до Луксор на 2 януари д-р Халед ел-Енани (Khaled El Enany), министър на туризма и антиките на Египет, придружен от д-р Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките, посети Долината на царете на западния бряг в Луксор, където гробницата на фараона Рамзес I е отворена отново след реставриране.

Д-р Мостафа Уазири обясни, че подовете са възстановени и стените са почистени от останки от птици и прилепи. Той добави, че съществуващите стенописи са реставрирани и почистени и саждите са премахнати.

Министър ел-Енани и д-р Уазири на посещение в гробницата на Рамзес I. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities Facebook page

Гробницата е открита през 1817 г. от Джовани Белзони. Дълга е 29 метра и се състои от къс коридор, който завършва с надгробен камък, където е разположен гранитен саркофаг. Най-важният текст в него – Книгата на портите е на лявата стена на погребалната камера. На стената е изобразена и сцена, която представя фараона, коленичил пред духовете от Нехен, Би и Хиераконполис.

Мумията на фараона е изложена в музея на Луксор в Залата на славата на Тива. Рамзес I е заместник на фараона като предводител на армията в епохата на Хоремхеб и се нарича Бари Масу, a след това основава 19-та династия в периода от 1292-1290 г. пр.н.е.

Източник: Ministry of Tourism and Antiquities Facebook page - Reopening the tomb of Ramses I after its restoration

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !