Гущери променят правилата на еволюцията, развиват наново изгубени крайници

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 ноември 2020 в 09:34 5049 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Гущер от вида Ablepharus kitaibelii, семейство сцинкови (Scincidae).

По правило, когато в хода на еволюцията бъде изгубен крайник, той не се възстановява. Съществуват някои примери в животинското царство, когато ръка или крак стават излишни и видовете се приспособяват, така че да не ги развиват повече. При някои видове се запазват остатъчни доказателства за някогашните органи като рудиментарните задни крайници в скелетите на съвременните китове.

Един вид обаче доказва, че загубата на крайници не е безвъзвратна, и ново изследване, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B, разследва мистериозното завръщане на крайници при гущери от род Brachymeles на семейство сцинкови (Scincidae).

Обратното проследяване на адаптация, известно като еволюционен обрат, е процесът, чрез който загубените структури могат да се върнат при даден вид с течение на времето. Точният механизъм, чрез който това се случва, е неясен, но това се наблюдава при влечуги от семейство сцинкови, които на няколко пъти преминават от животно с четири крайника, в такова с тяло, подобно на змия, преди да се превърнат отново в четириноги.

За да разберат как се е случило това, екип от изследователи събира данни за формата на тялото и движението за редица видове от семейството - както такива, с тяло като на змия, така и четириноги. За целта учените създават малка "състезателна писта", по която разполагат високоскоростни камери. След това те подлагат на тест 147 гущера от 13 различни вида, уловени в дивата природа. От претендентите, някои са без крайници, някои имат малки израстъци, подобни на крака, а други притежават четири силни крака и стъпала. Изследователите оставят животните да се движат свободно по пистата и да се заровят в дупка и след това преглеждат кадрите в лабораторията. 

След анализът на кадрите, изследователите стигат до заключението, че гущерите с крайници са по-бързи и по-способни да се заровят, отколкото техните събратя без крака. Крайниците са от особено значение, когато животните копаят в мократа, сбита пръст, използвана в състезанието, което предполага, че значението на крайниците може да бъде повлияно от климата.

Филогенетично датиране на род Brachymeles, заедно с палеоклиматична възстановка и етапите на развитие на крайниците. Кредит: Philip J. Bergman et al./Proceedings of the Royal Society B 2020

Анализът на палеоклиматичните данни подкрепя тази идея, тъй като учените забелязват, че загубата и повторната поява на крайниците са свързани с промените в климата. Когато местообитанията стават по-сухи, крайниците стават по-малко важни и биват изгубени, но ако отново стане влажно, някои видове ги развиват отново. Откритието показва, че при подходящите условия с правилния натиск от околната среда еволюцията може да бъде обърната, дори в такъв екстремен случай като възстановяването на крайници.

Важно е да се отбележи, че тези промени не са внезапни. Колкото и да е възхитително да си представим, че първите капки дъжд падат върху главата на гущер, подобен на змия и спонтанно му поникват крака, такива еволюционни обрати отнемат много поколения, преди да се видят наченки на завръщащ се крайник.

Източник: IFLScience - How Skinks Break The Evolutionary Rule To Lose Limbs And Grow Them Again

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !