09 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Японски апарат кацна на астероид и взе проби

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 февруари 2019 в 04:01 15810
Японският космически апарат Hayabusa2 засне тази снимка по време на спускането си за вземане на проби от астероида Рюгу на 21 февруари, 2019. Сянката на сондата се вижда на повърхността на космическата скала.(Изображение: © JAXA)

Японската сонда Хаябуса-2 успешно кацна преди часове върху 900-метровия астероид Рюгу и по всяка вероятност е взела проби от него, които ще върне на Земята през 2020 г., съобщи Японската агенция за космически изследвания (JAXA).

Анализът на данните от Хаябуса-2 потвърждава, че операцията върви по план, включително изстрелването на танталов „куршум” от 5 грама в скалата и събирането на част от изхвърления материал за проба използвайки специализиран "рог за вземане на проби" (sampling horn) по време на краткото приземяване.

Членовете на екипа на мисията потвърдиха в 1:30 часа българско време днес, че командата за стрелба с куршума е била издадена и Хаябуса-2 се отдалечава от Рюгу, както се очаква. Но още не е ясно дали куршумът наистина е изстрелян, или че Хайабуса2 е успял да вземе достатъчно материал за проба, уточнява Space.com.

Хаябуса-2 стартира през декември 2014 г. и достигна астероида Рюгу през юни миналата година. Мисията вече е осъществявала контакт с повърхността на астероида няколко пъти преди днешното събитие: През септември корабът- майка Хаябуса2 спусна два миниатюрни скачащи роувъра върху скалата, а след това направи същото с летателна машина с размер на микровълнова печка, наречена MASCOT няколко седмици по-късно.

Батерията на MASCOT се изчерпа след около 17 часа работа на повърхността, което леко превиши планирания експлоатационен период. Двете малки апарати на соларна енергия, наречени "Аул" и "Хибу" (Owl and Hibou), все още са активни.

Основната цел на Хаябуса-2 е да помогне на учените да разберат ранната история и еволюцията на Слънчевата система, както и ролята, която богатите на въглерод астероиди като Рюгу може да са играли в появата на живота на Земята.

Събраните проби са ключови за тази цел: Материалът от астероида ще се върне на Земята в специална капсула през декември 2020 г. Учените в лабораториите по целия свят могат след това да го проучат с много по-съвременно оборудване от това на космическия кораб Хаябуса-2 .


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.