02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Японски китоловци убиха 122 бременни китове и 114 малки миналото лято

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 май 2018 в 07:29 63480

По време на годишния лов миналото лято от японски изследователски кораби бяха убити и транжирани 333 дребни китове от вида антарктически малък ивичест кит Минке - и 122 от тези китове са били бременни, съобщава Live Science.

Експедицията, за която се твърди, че прави "научни изследвания", заколи и 114 китове - бебета, според доклад на Международната комисия за китоловство.

Според доклада изследователите се стремят да натрупат данни за възрастта, размера и съдържанието на стомаха на китовете в Южния океан между Австралия и Антарктида. Това включва прострелване с харпуни, което е спорен метод на убиване, водещ до незабавна смърт само в 50 до 80% от случаите, извличане на умрелите китове на борда на изследователския кораб и разрязването им на място.

Убийството на китовете по този начин е било необходимо, пишат изследователите, тъй като "информацията за възрастта може да бъде получена само от вътрешното ухо и следователно само чрез летални методи за вземане на проби".

Въпреки твърденията на Япония, че подобен китолов е чисто научен, страната също така позволява месо от китове да се продава на пазари и ресторанти и в крайна сметка планира да съживи своята търговска китоловна индустрия, съобщава The Sydney Morning Herald . Този потенциал за печалба - съчетан със скорошни кадри от японски плавателни съдове, убиващи китове в австралийска защитена зона за китове - доведе до международно осъждане на бруталните ловни практики в страната.

Мъртви китове на борда на японски кораб през 2014 г. (Tim Watters / Sea Shepherd)

Последният доклад за 333 убити китове джуджета е тъжно обвинение за китолова в Япония, заяви Алексия Уелбелоу (Alexia Wellbelove), старши програмен мениджър на Humane Society International, за The Herald.

"Това е излишна демонстрация на истински ужасяващи и ненужни за природата китоловни операции, особено когато несмъртоносни проучвания са доказали, че са достатъчни за научни нужди", отбеляза тя.

Международният съд постанови, че японската антарктическа китоловна програма е незаконна през 2014 г. Вместо да отмени програмата обаче, Япония не признава съда като арбитър на китоловните спорове и възобнови лова през 2015 г., съобщава The Maritime Executive .

Според The ​​Sydney Morning Herald, Япония планира да улови още 4 000 китове през следващите 12 години.

Можете да видите пълния доклад на Международната комисия за китоловство тук .


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.