Стотици китове и делфини загинаха на Фарьорските острови (снимки)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 ноември 2017 в 11:49 37862 0

Кредит Sea Shepherd Global

Внимание: Тази статия съдържа фотографии, които за някои хора може да са жестоки

И тази година водите около датските Фарьорски острови стана кърваво червена по време на годишния лов на китове и делфини това лято. 2017 може да е една от най-кървавите години за китове и делфини на островите за последните две десетилетия.

Организацията Sea Shepherd Global тайно документира традиционния лов "grindadrap" между юли и септември тази година и току-що пусна серия от снимки от събитието. Според нея най-малко 1203 пилотни кита (или гринда) и 488 делфина са били убити по време на 24 отделни ловни акции през лятото на 2017 г., което я прави една от най-кървавите години от средата на 1990-те години.

Всяка година местната общност на Фарьорските острови се качва на малки лодки, за да се приближи до групи от китове и делфини, забелязани в близост до сушата. С помощта на куки, въжета и ножове ловците започват да изтикват китоподобните до бреговете и плитките заливи. След това  прекъсват гръбначния мозък на животните с помощта на традиционните китоловни ножове.

"Ловците след това започнаха да товарят някои от делфините на камиони, вземаха и китови опашки, докато червата се изсипваха", разказва един свидетел в профила си. "Започнаха да колят останалите делфини. Един ловец отбеляза какви късметлии сме да бъдем свидетели на това като чужденци".

Снимка: Sea Shepherd Global

Фарьорските острови са датски архипелаг от вулканични острови между Исландия и Норвегия в Северния Атлантически океан. Първият документиран тук "grindadrap" е от 1584 г. Наред с осигуряването на храна за общността, именно заради традицията grindadrap продължава въпреки противоречивите чувства, които буди всяка година.

Снимка: Sea Shepherd Global

Снимка: Sea Shepherd Global

Пилотните китове, един от видовете, обект на лова, са вписани в Конвенцията за опазване на европейската дива природа и естествените местообитания, което означава, че клането е забранено в рамките на Европейския съюз, но това не се отнася за Фарьорските острови. Видът и в момента не се регулира от Международната комисия по китолов.

Снимка: Sea Shepherd Global

Sea Shepherd Global тайно документира лова тази година и отбеляза, че ловът "премина напълно незабелязан от правителството на Фарьорските острови"  Правителството на Фарьорските острови се опитва да защити лова. В изявление за Fox News, местната власт заяви: "Уловът се разпределя в голяма степен без обмен на пари между участниците и жителите на местния район, където са разтоварени. Всеки кит предоставя на общностите няколкостотин килограма месо и китова мас - месо, които иначе трябваше да внесем от чужбина".

Снимка: Sea Shepherd Global

Снимка: Sea Shepherd Global

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !