Имаме известна степен на съществуващ имунитет срещу COVID-19

Вирусът на COVID-19 предизвиква антителата от предишни коронавирусни инфекции

Ваня Милева Последна промяна на 27 януари 2021 в 00:08 8497 0

Коронавирусите на обикновената настинка може да помогнат за производството на имунни клетки против SARS-CoV-2. Кредит:Technology Networks

Имунната система на хората, заразени с COVID-19, може да разчита на антитела за борба с болестта, създадени по време на инфекции от по-ранни коронавируси, показват резултатите от ново проучване. Констатациите могат да обяснят как предишни срещи с вирусите биха могли частично да обяснят разликите в тежестта между възрастни и млади пациенти.

COVID-19 не е първата среща на човечеството с коронавирус, наречен така заради подобни на корона протеинови шипове на повърхността им. Преди SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19 - хората са били в компанията на поне 6 други вида коронавируси.

Изследването се стреми да разбере как коронавирусите (CoV) предизвикват реакция на имунната система на човека и провеждат по-дълбоко изследване на вътрешната работа на отговора на антителата. Публикуваните в списание Cell Reports Medicine на 19 януари 2021 г. резултати "идентифицират кръстосана реактивност на ендемичните човешки коронавируси“  .

„Нашите резултати показват, че вирусът COVID-19 може да събуди отговор на антитела, съществували преди настоящата ни пандемия, което означава, че може би вече имаме известна степен на съществуващ имунитет към този вирус“, коментира Джон Алтън (John Altin) от Института за транслационна геномика (TGen) и водещ автор на изследването.

Тези знания могат да помогнат на изследователите да разработят нова диагностика, да оценят лечебните сили на реконвалесцентната плазма, да разработят нови терапевтични лечения и - което е важно - да помогнат при проектирането на бъдещи ваксини или терапии с моноклонални антитела, способни да защитят срещу мутациите, които могат да възникнат във вируса COVID-19.

Изследователите са използвали инструмент, наречен PepSeq, за фино картографиране на отговорите на антителата към всички заразяващи човека коронавируси. PepSeq е нова технология, разработена в TGen и Университета на Северна Аризона (NAU), която позволява изграждането на много разнообразни пулове от пептиди (къси вериги от аминокиселини), свързани с ДНК маркери. Когато се комбинират с високопроизводително секвениране, тези групи PepSeq молекули позволяват дълбоко тестване на отговора на антителата към вируси.

„Данните, генерирани с помощта на PepSeq, позволяват широко характеризиране на отговора на антителата при лица, наскоро заразени с SARS-CoV-2, в сравнение с тези на лица, изложени само на предишните коронавируси, които са широко разпространени в човешките популации“, обяснява Джейсън Ладнер (Jason Ladner), ръководителят на изследването автор и асистент в Института за патогени и микробиоми на NAU.

Освен SARS-CoV-2, учените са изследвали отговорите на антителата от други два потенциално смъртоносни коронавируса: MERS-CoV, който е причинил епидемията от Близкоизточен респираторен синдром през 2012 г. в Саудитска Арабия; и SARS-CoV-1, първият пандемичен коронавирус, причинил огнищата на тежък остър дихателен синдром през 2003 г. в Азия. И трите са примери за коронавируси, които обикновено заразяват животни, но са еволюирали и са станали нови човешки патогени.

В допълнение към охарактеризирането на антителата, които разпознават SARS-CoV-2, учените изследват и отговорите на антителата на четири по-стари коронавируса: алфакоронавирус 229E; алфакоронавирус NL63; бетакоронавирус OC43; и бетакоронавирус HKU1. Тези така наречени „обикновени“ коронавируси са ендемични за човешките популации, но обикновено не са смъртоносни и причиняват леки инфекции на горните дихателни пътища, подобни на тези при обикновена настинка.

Сравнявайки моделите на реакция срещу тези различни коронавируси, изследователите демонстрират, че SARS-CoV-2 може да привлече антитела на имунната система, първоначално генерирани в отговор на минали коронавирусни инфекции.

Тази кръстосана реактивност възниква на две места в шиповия протеин на SARS-CoV-2, протеинът на повърхността на вирусните частици, който се прикрепя към ACE2 протеините на човешките клетки, за да улесни превземането и инфекцията на клетките.

„Нашите открития очертават местата, на които отговорът на SARS-CoV-2 изглежда се формира от предишни експозиции на коронавирус и които имат потенциал да повишат неутрализиращите антитела. Освен това демонстрираме, че тези кръстосано реактивни антитела се свързват за предпочитане с ендемични коронавирусни пептиди, което предполага, че реакцията на SARS-CoV-2 в тези региони може да бъде ограничена от предишно излагане на коронавирус“, обобщава Алтън, добавяйки, че са необходими повече изследвания, за да се разберат последиците от тези констатации.

Констатациите могат да помогнат да се обяснят различните реакции на пациентите с COVID-19 към заболяването - от леки до никакви симптоми до тежки инфекции, изискващи хоспитализация и често водещи до смърт. Възможно е също така разликите в съществуващия отговор на антителата, идентифицирани от това проучване, да помогнат да се обясни част от разликата в това колко тежко се проявява заболяването COVID-19 при възрастни спрямо млади хора, които имат различна история на инфекции с обикновените коронавируси.

„Нашите открития увеличават възможността естеството на отговора на антителата на индивида към предходна ендемична коронавирусна инфекция да повлияе на хода на болестта COVID-19“, коментира Ладнер.

Справка: “Epitope-resolved profiling of the SARS-CoV-2 antibody response identifies cross-reactivity with endemic human coronaviruses” by Jason T. Ladner, Sierra N. Henson, Annalee S. Boyle, Anna L. Engelbrektson, Zane W. Fink, Fatima Rahee, Jonathan D’ambrozio, Kurt E. Schaecher, Mars Stone, Wenjuan Dong, Sanjeet Dadwal, Jianhua Yu, Michael A. Caligiuri, Piotr Cieplak, Magnar Bjørås, Mona H. Fenstad, Svein A. Nordbø, Denis E. Kainov, Norihito Muranaka, Mark S. Chee, Sergey A. Shiryaev and John A. Altin, Cell Reports MedicineDOI: 10.1016/j.xcrm.2020.100189

Източник: New Research Shows We May Already Have Some Degree of Pre-existing COVID-19 Immunity, Scitech Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !