02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какъв е шансът да ви се падне яйце с два жълтъка?

Възможността е почти като печалба от лотарията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юли 2016 в 16:00 168901
Снимка: http://www.abc.net.au

Ако сте попадали на яйце с два жълтъка, вероятно сте късметлии. Причината е, че това всъщност се случва доста рядко – почти като печалбата от лотарията, твърдят учените. Изследователите изчислили, че да ви се падне такова яйце е около 1 на 1000, пише ABC.

Яйцето с два жълтъка е резултат от две клетки, узрели едновременно. Те минават през репродуктивната система на кокошката заедно и се обвиват в общ жълтък и черупка. Такива яйца обикновено са от млади кокошки, чиито репродуктивни цикли още не са установени.

Способността да се снасят яйца с два жълтъка се предава по наследство. Но броят яйца с двойни жълтъци за един яйценосен период е незначителен - кокошката може да снася яйца с два жълтъка само през определен жизнен цикъл. Често пъти това е характерно за зрели едногодишни носачки, а най-голям е броят на яйцата с два жълтъка през първите седмици от яйцеснасянето.

Кокошките, които снасят яйца с два жълтъка, са високопродуктивни носачки.

Яйцата с два жълтъка имат по-продълговата форма, значително (с 55-60 процента) са по-големи и по-тежки в сравнение с яйцата с един жълтък, но затова пък са с по-тънка черупка.

Освен повече жълтък, "двойните" яйца съдържат и повече белтък. Освен това те са по-големи и тежат по 70-80 грама.

През 2015 г. британската компания Marks & Spencer увеличили шансовете да попаднем на двойно яйце с до 100 на 100. Тя пусна кутии с шест много големи яйца и за всяко от тях беше гарантирано, че има двоен жълтък.

Учените отбелязват, че от този вид яйца не могат да се излюпят пилета. Причината е, че няма достатъчно хранителни вещества и за двата организма и не след дълго те умират.


ovgun
Рейтинг : 12678
31.07 2016 в 02:35 1
+ 1
- 0
На село всяко 10-то яйце беше с два жълтъка...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.