Химия на боядисването на великденските яйца

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 април 2017 в 12:22 22380 0

Химикът Кейти Палмър (Katie M. Palmer) от сайта wired.com разказва какви прости правила трябва да се следват за да се получат равномерно и ярко оцветяване на яйцата.

Хората са боядисвали материи и разни предмети в продължение на хиляди години. Всъщност, най-ранното писмено свидетелство за използване на оцветител е от преди хиляди години, в 2600 г. пр.н.е. През  715 г. пр.н.е., римляните вече са боядисвали вълна. Боядисването на великденски яйца е също много стара традиция.

Повечето бои работят само в кисела среда, затова в инструкциите е посочено, че трябва да се добави оцет, който е 5%-тов разтвор на оцетна киселина - една чаена лъжичка оцет на чаша вода и Кейти Палмър доказва защо тази рецепта се смята идеална

Молекулите на багрилото представляват натриеви соли на фенолната киселина. След като боята попадне във водата, положителните натриеви йони се отделят, оставяйки отрицателно заредените остатъци от молекулата. Оцетната киселина във воден разтвор е положително заредени водородни йони Н+ и отрицателни ацетатни йони CH3COO-. В молекулите на оцветителя положително заредените водородни йони заместват натриевите йони

Водородните атоми, вече свързани с молекулите на багрилото, играят важна роля, тъй като именно те създават водородни връзки с черупката. Техният положителен заряд действа като магнит, привличайки не само молекулите на багрилото, но и слабо отрицателно заредените йони в молекулите на протеина и калциевия карбонат CaCO3 в черупката на яйцето.

Цветът, който виждате - червено, жълто, синьо, зелено - зависи от това как всяка отделна молекула боя поглъща и отразява различните дължини на вълните на светлината. Но наситеността на цвета зависи от това, колко силна е връзката между молекулите на оцветителя и калция от повърхността на яйцето. Именно тези връзки укрепва оцетът.

Ако оцетът отговаря за укрепването на водородните връзки, логично е да се предположи, че ако се използва само боя с оцет, без никаква вода, ще получим най-ярките яйца. Експериментите показват, че това не е така. Чистият оцет създава друг проблем - появяват се мехурчета по повърхността на черупката.

Получените мехурчета представляват въглероден диоксид, което се случва, когато свободните йони Н+ на оцетната киселина реагират с калциевия карбонат на черупките. Заради този ефект яйцата се боядисват ярко, но неравномерно.

С една чаена лъжичка оцет за чаша вода се получава оптималният водороден показател - РН 4 (докато чистият оцет е с рН 3), и няма да се получат мехурчета от въглероден диоксид, които да развалят равномерния цвят на яйцата .

Изследователите отбелязват също така, че не е задължително да използвате оцет, ако някой не обича острата му миризма. Вместо него може да си купите рН-лента, чрез която да определите киселинността. Така може да добавите във водата с разтворената боя всяка киселина, дори чист лимонов сок или да експериментирате, за да получите оптимално рН на средата, в която ще бъдат боядисани яйца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !