Кълбо от замръзнал облак гориво на китайска ракета засенчи полярното сияние (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 април 2022 в 07:28 10046 0

Изображение на въртящо се кълбо от синя светлина, движещо се по изпълнено с полярното сияние небе в Аляска. Кредит: The Aurora Chasers/Ronn Murray/Marketa Murray

Учени са разгадали мистерията на въртящото се кълбо от синкава светлина, което бавно преминава по небето над Аляска миналия месец, открадвайки шоуто на прочутите северни сияния. Необичайното кълбо най-вероятно е замръзнало гориво от отломка на китайска ракета.

Очевидци в целия щат забелязват странното явление на 29 март около 5 часа сутринта местно време.

„Изглеждаше сякащ има нещо, което се върти вътре“, разказва Лесли Смолууд, жител на Феърбанкс и свидетел на събитието, пред местната новинарска станция KUAC. Кълбото е изглеждало много по-голямо от пълна луна и се е премествало от североизток на югозапад, добавя Смолууд.

Автоматична камера е заснела кълбото, което преминава пред северното сияние. Фотокапанът, управляван от The Aurora Chasers™ на семейство Рон Мъри и Маркета Мъри от Феърбанкс, специализирани в заснемането на северното сияние, прави редовни снимки на небето на всеки 45 секунди, така че хората да могат да изживеят северното сияние в почти реално време. Камерата е направила шест снимки на кълбото, което предполага, че то е било видимо поне четири минути и половина.

„Не изглеждаше като да е изстреляно в небето“, разказва Смолууд пред KUAC. „Сякаш не бързаше.“

Кълбото идва и си отива без никакво истинско обяснение. Но след анализ на снимките, учените установяват, че голямата синя топка вероятно има произход от китайска ракета.

„Убеден съм, че това, което хората виждат, е изхвърляне на гориво от китайска ракетна степен“, коментира за KUAC Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell), астроном от Харвард Смитсониън Центъра за астрофизика в Масачузетс. Кълбото съответства на траекторията на полета на китайска ракета, която доставя два спътника в орбита, добавя Макдауъл. Ракетата е била двустепенната китайска ракета носител Long March 6, изстреляна от Тайван, съобщава в туит Макдауъл.

Кълбото се движи по небето в ускорено видео. Кредит: The Aurora Chasers/Ronn Murray/Marketa Murray

В Youtube канала Aurora Borealis Notifications бяха публикувани кадри от фотокапан и може да видите реалната скорост на придвижването на загадъчното кълбо. То направи "фотобомба" на наблюдателите на полярното сияние, както се изразява Live Science:

Видео от фотокапан. Наблюдавайте след първата минута на горите в средата как постепенно става видимо светещото кълбо. Кредит: Aurora Borealis Notifications

 Видео от фотокапан. Кълбото се появява вдясно. Кредит: Aurora Borealis Notifications

Ракетата вероятно е изпуснала остатъчното си гориво в космоса, където то замръзва и се оформя в голяма топка, която бе осветена от слънчевата светлина, обяснява Макдауъл пред KUAC.

„Този ​​облак вероятно е на стотици километра и затова изглежда е много голям“, добавя Макдауъл.

Други учени са съгласни с обяснението на Макдауъл. „Облак от газ, осветен от слънцето, би изглеждал така“, отбелязва Марк Конде (Mark Conde), физик от Университета на Аляска Феърбанкс, пред KUAC.

Кълбото изглежда се върти, защото когато ракетите изхвърлят горивото си, те влизат в контролирано падане, за да поддържат орбитата на ракетата. Ракетата би трябвало да се върти „докато изхвърля горивото си подобно на градински маркуч“, обяснява Макдауъл.

Гигантска светеща топка, осветяваща небето над Салехард, полуостров Ямал. Светещото кълбо всъщност е било страничен продукт от руските ракетни тестове, провеждани в региона по същото време. Според руското министерство на отбраната, изпитанията включват изстрелване на междуконтинентална балистична ракета "Топол" от Плесецк към полигона Кура в Камчатка, заедно с три учения с балистични ракети, изстреляни от две ядрени подводници. Кредит: Alexey Yakovlev/The Siberian Times/Twitter

Такова явление не се случва за първи път. През октомври 2017 г. още по-голямо синьо кълбо е видяно в небето над Сибир, припомня Science Alert. При този случай замразеното гориво е оставено от руски военни ракетни изпитания в района.

Източник: Chinese rocket photobombs aurora with spinning orb of light
Harry Baker, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !