30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Канабис и тамян са употребявани в юдейски храм в библейския град Арад установи нов анализ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 май 2020 в 12:09 35120
Изглед отпред на светилището в Арад, възстановено в Музея на Израел. Изглед отгоре към олтарите: там, където можее да се види черният остатък от канабис и тамян. Кредит: Collection of the Israel Antiquities Authority,

Анализът на материалите в два олтара от желязната епоха, открити на входа на светилище в Тел Арад в долината Бир-Шеба, Израел, установява, че съдържат канабис и тамян, според новата статия в списанието на Института по археология на Университета в Тел Авив.

Миналите разкопки разкриха две вложени крепости, датирани от IX до началото на VI в. пр.н.е., които са охранявали южната граница на библейска Юдея. Открити са изключително важни находки от желязната епоха, включително добре запазена светилище,  датирано около 750-715 г. пр.н.е.

Два варовикови олтара (по-малкият олтар е висок 40 см и около 20 × 20 см в горната част; по-големият е с височина около 50 см, а 30 × 30 см в горната част) са открити, лежащи на входа на „светая светих“ (вътрешното светилище на скинията, което според Библията обитава Бог) на светилището.

Очевидно те са играли важна роля в култовите практики на светилището. По повърхностите на олтарите се запази неидентифициран черен втвърден органичен материал. Предишният анализ на тези материали не успява да идентифицира неговото съдържание и този тъмен материал наскоро е подложен на анализ на органични остатъци по съвременни методи.

Проучването разкрива, че на по-малкия олтар канабисът е бил смесен с животински тор, за да се улесни нагряването му, докато по-големият олтар съдържа следи от тамян, който е бил смесен с животински мазнини за се подобри изпаряването му.

Тези уникални открития хвърлят нова светлина върху култовите практики в библейска Юдея, предполагайки, че канабисът е бил използван преднамерено заради психоактивните му свойства, за да се стимулира екстаза като част от култовите церемонии.

„За първи път е идентифициран канабис в Древния Близкия Изток. Използването му в светилището трябва да е изиграло централна роля в култовите ритуали, извършвани там“,  коментира водещият автор Еран Арие (Eran Arie ) от Музея на Израел в Йерусалим.

Тамянът идва от Арабия. Следователно присъствието на тамян в Арад показва, че Юдея е търгувала с Южна Арабия още преди покровителството и насърчаването й от Асирийската империя. Арад предоставя най-ранните доказателства за тамян в ясен култов контекст. Тамянът се споменава, че е горял в Йерусалимския храм заради приятния си аромат.

Археологиочески разкопки в „Крепостната могила“ на Тел Арад в долината Бир-Шеба в Южен Израел се водят повече от 50 години.

Справка: Eran Arie et al, Cannabis and Frankincense at the Judahite Shrine of Arad, Tel Aviv (2020). DOI: 10.1080/03344355.2020.1732046

Източник:

New research reveals Cannabis and Frankincense at the Judahite Shrine of Biblical Arad, Taylor & Francis, phys.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.