7 начина, по които легализацията на канабиса ще направи бъдещето по-добро

Всичко - от околна среда до икономика - говори за ползата от легализацията на тревата

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 април 2019 в 04:20 12772 2

Кредит Pexels

Срещу марихуаната, наред с други вещества, се води „война”, официално започнала от ООН през 1961 г. с "Единната конвенция по упойващите вещества". В България заедно с хероина, марихуаната е в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и се наказва не само производството и разпространението ѝ, но и притежанието на дози за лична употреба.

Обаче вече се променя общественото мнение и отношението на властите по света към марихуаната. В редица страни на Европа е разрешена за медицинска употреба, а в Нидерландия, Уругвай, Канада е приета пълна декриминализация на марихуаната. В САЩ медицинската марихуана в момента е законна в 33 щата, а в 10 от тях и столицата на страната, възрастните над 21-годишна възраст могат законно да купуват марихуана за рекреационна употреба.

И не се оправдаха очакванията, че дрогата ще залее улиците и че декриминализацията ще се окаже твърде радикална и рискована идея, еквивалентна на пускане на свобода на животните от зоопарка.

Увеличава се броят на експертите в областта на общественото здравеопазване, които подкрепят призива за прекратяване на наказанията за употреба на наркотици и че е крайно време да се погледне сериозно към реалните последствия от декриминализацията на канабиса.

7 причини

Ето седем начина, чрез които според прогнозите на специалистите, легализацията на канабиса ще доведе до едно по-добро бъдеще:

1. Канабисът вече създава работни места по-бързо от всяка друга индустрия - а броят на новите работни места се очаква да продължи да нараства, тъй като се откриват все повече приложения и пазари.

2. Учените смятат, че легализацията може да  улесни разработването на медикаменти, основани на канабис. Едно такова лекарство вече помага на децата да се справят с рядка, преди това нелечима форма на епилепсия, причиняваща гърчове, а ранните проучвания показват потенциала на растението да лекува широк набор от състояния - от стареенето на мозъка до психоза.

3. Легализацията дава възможност на правителствата да регулират отглеждането на канабис, като по този начин се гарантира качеството му. Отглеждането на канабисът е по-щадящо околната среда - не изисква големи количества тор или пестициди (в края на краищата това е „трева“) и абсорбира въглеродния диоксид като всяко растение.

4. Легализацията също така намалява напрежението в съдебната система, освобождавайки полицията и огромни суми държавни пари за борба с друга престъпна дейност.

5. Експертите се надяват, че канабисът може да помогне за прекратяване на опиоидната криза чрез облекчаване на симптомите на абстиненция, за преодоляване на зависимости от лекарства, наркотици, алкохол.

6. Данъците от продажбите на канабис могат да бъдат насочени към подобряването на редица обществени институции. Орегон, където рекреационната марихуана е законна, наскоро инвестира милиони в своите училища и обществени здравни служби, благодарение на събраните суми от данъците за канабиса.

7. Легализацията ще доведе до намаляване на цената на законната марихуана, което ще накара картелите и дилърите да излязат от бизнеса на черния пазар - заедно с това ще намалее престъпността.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4061

2

khao

29.05 2019 в 11:06

за БГ е повече от нужно, сега цените са изкуствено завишени зада могат мутрите от парламента да си продават синтетиката!