Китай затвори резерват на границата си със Северна Корея след трусове

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 септември 2017 в 10:21 6446 1

Кредит trover

Националният природен резерват Чанбайшан.

Китай затвори природен резерват на границата си със Северна Корея на фона на опасенията си, че ядрените опити на Ким Чен Ун могат да предизвикат свлачище или изригване на вулкан, съобщи DailyMail.

Трусовете са били регистрирани в Националния природен резерват Чанбайшан, който се простира на 181 кв. км. Това накара властите силно да ограничат достъпа на посетители на мястото.

Пектусан или Байтоушан е вулкан, смятан за свещен, в планините на границата между Китай и Северна Корея и е най-високият връх на Корейския полуостров.

Сега експерти се опасяват, че множеството подземни експлозии при ядрените опити в полигона Пунгери могат да доведат до това вулканът да избухне.

Изявлението на китайските власти гласи: "За сигурността и удобството на посетителите временно затворихме южната туристическа зона на планината Чанбайшан. Длъжностни лица са изследвали безопасността на туристическия район. Той ще остане затворен за обществеността, докато изчезват потенциалните рискове".

Експерти предупреждават за опасностите от ядрените опити около активни вулкани.

Северна Корея взриви три ракети през последните седмици и тества водородна атомна бомба, която е най-мощната до момента. 

Предварителните оценки, основани на силата на земетресението, са, че взривеното устройство е с мощност около 100 килотона, което е приблизително 5 пъти повече от бомбата, хвърлена от САЩ над Нагасаки през август 1945г.

Метереологичната служба на Япония регистрира трус от 6,3 по скалата на Рихтер, което е десет пъти повече от последните ядрени опити.

По данни на сеизмологичния център на Китай в КНДР е било усетено земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер, на около 24 км североизточно от град Сунгджибегам. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.09 2017 в 17:00

Все си мисля, че "потенциалните рискове" са свързани по-скоро с разкриване на елементи от дейността на др. Ким, отколкото непосредствена опасност за посетителите напарка.