Какво ще стане, ако САЩ и Северна Корея си разменят ядрени удари

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2017 в 00:00 22820 7

Кредит Pinterest

Северна Корея успешно създаде една малка ядрена бойна глава, която може да се монтира върху междуконтинентална балистична ракета, а сега заплашва да атакува Гуам, територия на САЩ, съобщиха новинарски репортажи.

В отговор президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ако продължи да заплашва Съединените Щати, ще бъде ударен с „огън и ярост, които светът никога не е виждал".

Дрънкането на оръжия предизвика опасения за възможността за размяна на ядрени удари. Може ли, ако такава размяна се случи, да настъпи глобална катастрофа, заплашва ли ни ядрена зима?

Един ядрен удар сам по себе си не е смъртна присъда, както си мислят някои хора, каза Майкъл Мей (Michael May), почетен професор в Оперативния изследователски център и инженерно-икономически системи за международна сигурност и сътрудничество към Станфордския университет.

Какво да очакваме

Повечето хора гледат на ядрения конфликт с представите си от Студената война, сценарий , който гарантира взаимно унищожение, в който двете противопоставящи се свръхсили ще изсипят множество ядрени бомби една срещу друга, унищожавайки инфраструктурата, продоволствието и енергетиката на цели страни, а и замърсявайки с радиоактивност огромни площи от планетата.

Но въпреки моментното напрежение с Русия, една терористична атака с помощта на мръсна бомба - ядрено оръжие от взривни вещества и радиоактивни ядрени отпадъци - или единична атака от страна, като например Северна Корея, са малко по-вероятни, заяви Мей. По-вероятният сценарий би бил единичен взрив, а не стотици, които да превърнат Америка в пост-апокалиптична пустиня, заяви Мей.

"Ако това е само единична атака и сте извън нейния епицентър, имате всички шансове за оцеляване"- обяснява Мей пред Live Science.

Дори анализи от времето на Студената война, които прогнозират истинска унищожителна война между Русия и САЩ, най-вероятно ще доведе "само" до 40 милиона жертви на американска земя, каза Мей. Разбира се, инфраструктурата ще бъде унищожена, храната и водата ще бъдат замърсени и вероятно този сценарий също води до катастрофа, добавя той.

Гигантският облак с форма на гъб надвиснал над Нагасаки, Япония, когато над града през 1945 г. бе пусната атомна бомба. U.S. National Archives

В зоната на епицентъра

Най-лошите ефекти ще се усетят в сърцето на взривната зона, заяви Мей.

Така например, една ядрена бомба от 10 килотона, което се равнява на бомбите над Хирошима и Нагасаки, веднага ще убие около 50% от хората в радиус 3,2 км от центъра на взрива, според доклад от 2007 г. от Семинара за превантивна отбрана (Preventive Defense Workshop - PDW). Тези смъртни случаи ще бъдат причинени от пожари, интензивно излагане на радиация и други тежки увреждания. Някои от хората ще бъдат наранени от ударната вълна от експлозията, но повечето - от рухващите сгради или от летящи шрапнели. Повечето сгради в радиус 0.6 км от взрива ще бъдат съборени или силно повредени.

Ще има наранени от термични изгаряния причинени от огнената топка след взрива. Хората в тази област може да бъдат изложени на изключително високи нива на радиоактивност, а първата помощ и спасителните екипи ще трябва да почакат, преди да навлязат в засегнатите области, докато нивата на радиация спаднат, което означава, че помощта ще бъде ограничена. 

Хората, които са посрещнали удара в подземния - убежища или мазета - дори в зоната на първоначалния взрив, може да успеят да оцелеят, ако приемем, че има само една експлозия, обяснява Мей.

А тези, които са на километри от епицентъра на взрива, разполагат с време, което увеличава шансовете им за оцеляване. Светлината от взрива пътува много по-бързо, отколкото ударните вълни, което означава, че хората могат да имат малко време, за да си затворят очите, да се отдалечат от прозорци и да се покрият, според доклада на PDW.

Радиоактивното замърсяване

Следващата непосредствена опасност е радиоактивното замърсяване. Когато ядрената бомба експлодира, тя превръща в прах хиляди тонове пръст, смесвайки този материал с радиоактивни частици от експлозията. Този процес образува емблематичния облак с форма на гъба и тези хиляди тонове радиоактивни частици пепел, камъни и прах се носят към земята, излъчвайки радиация. Най-големите, най-тежките частици от тази ядрена смес пада първа и съдържа материал най-вече от зоната на епицентъра. По-малките частици могат да се носят по-високо и по-далеч и да достигнат 16 до 32 км по посока на вятъра, но по-голямата част от тяхната радиоактивност бързо спада с течение на времето, а често минава много време, преди да паднат на повърхността на земята.

До 48 часа след взрива, област, която първоначално е била изложена на излъчване от 1000 рентгена на час, ще спадне само на 10 рентгена на час, съгласно ръководството "Умения за оцеляване в ядрена война" (Nuclear War Survival Skills, Oak Ridge National Laboratory, 1987). Около половината от хората, които изпитват общо доза облъчване от около 350 рентгена в продължение на няколко дни, най-вероятно ще умрат от остра лъчева болест, според наръчника. (Типична коремна томография може да изложи хората на по-малко от един рентген).

В една пълномащабна ядрена война, може да има по-продължително замърсяване на храните. Например, отлаганията могат да паднат на обработваеми земи и продукцията да бъде замърсена, което може след това да доведе до по-дългосрочнои проблеми като рак, заяви Мей. Радиоактивният йод, по-специално, може да се окаже проблем, коментира Мей.

"Кравите концентрират йод в млякото, а децата събират йода от млякото в тироидната си жлеза", което води до рак на щитовидната жлеза, каза Мей.

Електромагнитните импулси

Ядрените взривове могат да причинят електромагнитни импулси (ЕМР), които да увредят широка гама от електрическо и комуникационно оборудване, особено в радиус от 3,2 до 8 км на повърхността на земята при евентуална 10-килотонова експлозия. Устройствата ще се забавят, комуникациионни и клетъчни предаватели ще бъдат прекъснати, компютрите ще престанат да работят, и водопроводът, и електрическата мрежа ще бъдат унищожени. 

(вж "Как да оцелеем при ядрен взрив - съвети на науката")

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

7

Росен

21.08 2017 в 11:29

Към #6. Омерзений професоре с твоите 20 лайка,
Не знам дали севернокорейските ракети ще стигнат до САЩ. Не съм запознат, нито с възможностите на въпросните ракети, нито с възможностите на американската противоракетна защита. Но си мисля следното: доколкото нещата на този етап зависят от Ким Чен Ун, стрелба от КНДР към САЩ няма да има. Ким е просто един палячо, който плаши гаргите и много добре знае това. Знаят го и САЩ. Знае го и всеки трезвомислещ човек. В този смисъл съм спокоен. Повече ме притеснява нещо друго: хората около Ким на снимките, които чат-пат виждаме. Имам предвид тия с фуражките. Те, за разлика от Вожда, имат сериозни лица. Изглежда не проумяват, че Вождът се подиграва с тях. Но в някакъв момент може да се досетят, от което лицата им ще станат още по-сериозни. И тогава положението наистина ще стане сериозно. Изобщо, някои хора много обичат да си играят с огъня. И все забравят старата поговорка: огънят е добър слуга, но лош господар. В този смисъл хич не съм спокоен.

12688

4

Emil Kasamakov

12.08 2017 в 11:01

Абе, много са ти нагли лъжите бе, тъпан!

Ударът в Йемен не беше миналата, а в 2015 и изобщо не беше ядрен. Нямаше ярка светлина, нямаше силна ударна вълна, нямаше електромагнитен импулс. Ами някои от видеозаписите са направени съвсем близо до експлозията и са оцелели.

И пораженията изобщо не приличаха на такива от ядрен взрив. Загинаха само 25 души, нямаше умрели от радиация, нямаше дори заболели от радиация, нямаше разрушени сгради близо до взрива. Дори и неутронна бомба щеше да събори поне няколко къщи.

И оплакванията изобщо не бяха като след ядрен взрив. Ами то ако имаше дори най-слабо доказателство йеменците щяха да пропищят света, че са нова Хирошима. А светът пък от своя страна щеше да писне, че САЩ са дали ядрено оръжие на Саудитска Арабия.
Ами че тогава дори и руснаците казаха, че не е ядрен взрив, а те имат най-голяма полза да обвинят САЩ.

Аз не вярвам, че си чак такъв идиот да не съобразиш тези неща. Явно си просто злобна мръсна подлога, която лъже с политическа цел.

12688

2

Emil Kasamakov

11.08 2017 в 18:31

Професор Балкански
11.08 2017 в 11:16
"Най-много... тактическо ядрено оръжие"

Ами то има тактически ядрени и по 100-200 килотона. Както и стратегическите може да са мегатонове, но може и по 100 килотона. Няма ясна дефиниция кое е тактическо.

А авторите нещо са се объркали - бомбите в Хирошима и Нагазаки бяха по 18-20 килотона, а не по 10.
Този Мей пък се е объркал при четенето. Примерът, който цитира е за наземна бомба поставена от терористи в гъстонаселен град. А авиобомбите и ракетите може да се настроят за конкретна височина.
Да, в града сигурно ще измрат 50% от населението в посочения радиус, но често военните бази и околните селища нямат високи сгради построени нагъсто. Но пък базите сигурно имат дълбоки подземия. Да не говорим, че освен бомбата в базите ще се взривят и много боеприпаси. Съответно пораженията ще са различни.
Както ще бъдат различни и в Аляска (ако приемем, че корейците могат да гръмнат дотам).

Нищо от тези отвлечени разсъждения не показва какво би се случило.