Китайската мисия може би откри материал от мантията на Луната

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 май 2019 в 11:43 4970 0

Пробите, събрани от китайската мисия "Чанг'Ъ-4" на обратната страна Луната, показват наличието на материал от лунната мантия на мястото на кацането.

Констатациите на учените за нейния състав са представени в списание Nature.

В продължение на много години детайлната структура на мантията на Луната бе неизвестна за изследователите и за да  решат този проблем планетолозите фокусират вниманието си върху ударните кратери. Смята се, че при сблъсъците на космически тела с Луната се образуват кратери, при което могат да се откъснат не само парчета от лунната кора, но и части от горната мантия и да се разпръснат по повърхността на естествения спътник на Земята. Най-старият и най-големият от тези кратери е на Южния полюс - Айткен, но се намира на обратната страна на Луната.

"Чанг'Ъ-4" се приземи във кратера Фон Карман на 3 януари 2019 г. и пусна лунохода "Юйту-2", за да проучи басейна кратера Айткен на Южния полюс. Сега Чунлай Ли (Chunlay Li) от Китайската академия на науките и неговите колеги представиха резултатите от първите наблюдения, направени със спектрометъра за видима и близка до инфрачервения диапазон светлина на роувъра "Юйту-2".

Карта на дебелината на лунната кора, получена от анализ на гравитационните данни на GRAIL. Дебелината варира от 60 километра във високопланинските райони до близо до нула в ударните басейни. В някои от басейните земната кора може да има нулева дебелина, което означава, че материалът на мантията е изложен на повърхността. Кредит: NASA/GRAIL.

Авторите откриват различия между новополучените спектрални данни и типичните материали на лунната повърхност, например наличието на пироксини и оливини с ниско съдържание на калций в изследваната област на спътника, вероятно материал от горната мантия на Луната.

„Смятаме, че изследваният материал е бил издигнат на повърхността от горната мантия под басейна на Южния полюс, Айткен, заради сблъсък, събитието, което е създало и близкия кратер Финсен“, заключават изследвателите.

Следите на "Юйту-2". Снимката е изпратена в края на 5-тия лунен ден на "Юйту-2". Кредит: CNSA / CLEP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !