Кръвните клетки от пъпна връв са по-ефективни в убиването на ракови клетки

Никола Кереков Последна промяна на 08 февруари 2016 в 14:16 5909 0

Кредит Susan Kirch/Plainpicture

Имунните клетки от кръв от пъпна връв може да се окажат по-ефективни в убиването на ракови клетки отколкото имунните клетки от възрастен индивид

Експерименти при мишки показват, че имунните клетки в кръвта на ембриона може да са по-добри в унищожаването на левкемични клетки, отколкото клетките при възрастния индивид.

Резултатите представляват изненада, тъй като ембрионалните имунни клетки не са преминали през дългогодишните "тренировки", през които са преминали имунните клетки при по-възрастните хора и въпреки това те изглежда разпознават и унищожават анормалните клетки по-добре.

Хората с рак на кръвта, като левкемия, трябва се подлагат на химиотерапия, която да унищожи кръвните клетки, които предизвикват техния рак. Страничните жертви на този процес стават повечето, ако не и всички от техните здрави клетки (особено в кръвотворните органи като костния мозък). Трансплантацията на стволови клетки от костен мозък се използват, за да се засели отново циркулаторна система на пациентите със здрави кръвни клетки. Този тип трансплантация има и допълнителна полза: новите имунни клетки в кръвта участват в допрочистването на останалите ракови клетки, които са оцелели след химиотерапията.  

Напоследък все по-често, дарената кръв от пъпна връв - съдържаща ембрионални стволови клетки - се използва вместо костно-мозъчни транспланти, поради понижения риск за отхвърляне на незрелите клетки. Но лекарите до скоро са смятали, че това идва на съответната цена - ако имунните клетки в кръвта от пълна връв са по-малко агресивни към приемника, то вероятно те са също по-малко агресивни и към остатъчните левкемични клетки.

Сега експеримент при мишки е демонстрирал тъкмо обратното. "Смятахме, че бебешките клетки са много по-миролюбиви," разказва, Пол Вайс (Paul Veys) един от членовете на екипа от Педиатричната болница "Great Ormond Street" в Лондон. "Предположихме, че те не биха участвали в битка, но наблюдавахме тъкмо обратното," твърди той.

Вайс и колегите му сравнили влиянието на инжектираните имунни клетки от възрастни или от кръв от пъпна връв в мишки с форма на човешкото раково заболяване B-клетъчна лимфома. Туморите бързо изчезнали при мишките трансплантирани с ембрионални имунни клетки, но продължили да растат при тези, които получили клетки от възрастни хора.

Когато учените изследвали проби от туморите на животните преди да бъдат унищожени, те открили, че ембрионалните клетки започнали бързо да произвеждат CD4+ Т клетки (Т хелперни клетки), имунните клетки, които организират имунния отговор срещу тумори и вируси. Освен това, туморите бързо се напълнили със CD8+ T клетки (цитотоксични Т клетки), клетките убийци, които унищожават раковата тъкан.

Резултатът е изненадващ, тъй като винаги се е предполагало, че в сравнение с имунните клетки-ветерани във възрастните индивиди, имунните клетки от кръв от пъпна връв биха били прекалено наивни, за да разпознаят и убият анормалните клетки. "Вместо това, изглежда те могат да се включат директно в битката без никакъв опит," твърди Вайс. Той предполага, че клетките имат специфични имунологични качества, които осигуряват защита на растящия ембрион срещу ракови образувания. "Възможното приложение е, че използването на кръв от пъпна връв може да се окаже по-добър избор при лечението на левкемии," обяви той.

По материали от: Blood, DOI: 10.1182/blood-2015-06-654780

Източник: Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !