29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекарство за кръвно налягане помага срещу зависимости към наркотици и алкохол

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 юни 2015 в 16:49 85560
Снимка: www.cablook.com

Специален препарат за "пренаписване на паметта" е помогнал за облекчаването на алкохолна и кокаинова зависимост на лабораторни плъхове.

Изследването на екип от учени, водени от Хитоши Морикава (Hitoshi Morikawa) от Университета на Тексас в Остин, ще проправи път за клинични проучвания при хора доброволци, според доклад, публикуван в списание Molecular Psychiatry.

Следвайки идеята, че към наркотиците и алкохола хората се връщат заради спомените за приятните усещания изследователите са поставили лабораторни плъхове в клетка, разделена на две половини - черна и бяла.

Когато гризачът влизал в една от двете половини, в неговата кръв се въвежда кокаин или етилов спирт. След известно време, плъховете осъзнавали това и започвали да прекарват по-голямата част от времето в "наркостаята", дори ако учените не им инжектират нищо.

Морикава и колегите му се опитали да елиминират тази зависимост и тези спомени с помощта на лекарството израдипин, което блокира работата на особени клетки в центъра на удоволствието в мозъка, отговорен за запазването на спомените. 

Както показал опита, на следващия ден, след приема на израдипин, плъховете напълно забравили за спомените, свързани с употребата на наркотиците и вече престанали да стоят само в тази част на клетката, която асоциирали с употребата на алкохол или кокаин.

"Израдипинът заличава спомените от приятните усещания, които карат плъховете да асоциират престоя си в конкретна част на клетката с кокаин или алкохол. Много наркомани искат да се откажат от дрогата, но не могат да направят това, дори и след няколко опита, защото мозъците им са "настроени" да получават наркотика. Това лекарство може да им помогне да "рестартират" мозъка си"- казва Хитоши Морикава.

Екипът на Морикава планира да започне клинични изпитвания на доброволци наркомани и алкохолици. Както обяснява ученият, израдипинът отдавна е одобрен в почти всички страни по света като лекарство за борба с високо кръвно налягане и безопасността му за човешкото здраве е проверена.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.