10-те най-необичайни научни изследвания

Галина Викторова Последна промяна на 01 юни 2015 в 13:51 5113 0

Сцена от филма "Mystery Science Theatre 3000"

С доказателствена сила, изпитани и абсолютно сигурни: Така или подобно на това биват описвани много проучвания. Възможен е обаче и друг начин, както показват тези 10 научни труда. Въпреки че научната им стойност се разкрива едва на второ четене, те във всеки случай са необичайни и забавни. Някои от тях дори вероятно са възникнали вследствие детинското удовлетворение на учените от изследване на куриозни теми – в крайна сметка науката трябва да е и забавна.

10. Перфектният пърформанс

Снимка: www.eventsia.in

С помощта на триизмерната технология моушън кепчър, която иначе се използва предимно в Холивуд, учени рисуват танцовите движения при 19 мъже, след което превръщат телата им в аватари без лица. Индивидуалните танцови стилове биват оценени от 39 критично настроени жени по показателя „атрактивност“. От резултатите могат да бъдат извлечени ценни познания за представителите на мъжкото съсловие как да привлекат женското внимание в дискотеката. А ето и критериите, на които трябва да отговаря един добър танцьор: разнообразие и амплитуда на движенията на гърба и торса, както и бързина на движенията на дясното коляно.

9. Пилетата харесват красиви хора

Снимка: www.sccl.org

Учени от Университета Стокхолм тренират пилета да разпознават средностатистически женски, но не и мъжки лица на хора (и обратно). При проведения след това тест птиците кълвели значително по-активно при вида на лица, които преди това били оценени от представители на човешката раса като особено красиви. От това учените заключават, че пилетата и хората споделят един и същ идеал за красота, причината за което се крие в общите характеристики на нервната система. За тази своя работа през 2003 учените получават Антинобелова награда – отличие на Харвардския университет за особено безсмислени проучвания.

8. Налягането при пингвините по време на изхождане

Снимка: wikipedia.org

Някои видове пингвини изпразват дебелото си черво, като застават на ръба на гнездото и изхвърлят изпражненията си на възможно най-далечно разстояние. За да определят необходимото за тази цел налягане, изследователи от Университета Бремен оценяват няколко лесни за измерване фактора: 1. Колко далеч отлитат фекалиите? 2. Колко течен е материалът? 3. Форма, отвор и разстояние от ануса до земята. Оказва се, че при тези свои действия възрастните пингвини създават налягане от 10 килопаскала при течни и до 60 килопаскала при средно течни изпражнения. Тези стойности значително надвишават налягането, произвеждано от човека по време на изхождане, но са и достатъчно ниски, за да не доведат до твърде енергоемки турбулентни движения на изпражненията.

7. Влиянието на кънтри музиката върху броя на самоубийствата

Снимка: www.cmt.com

Проучване в 49 градски региона в САЩ показва, че съществува пряка връзка между броя на самоубийствата в тях и времето, в което е слушана кънтри музика. Тъй като текстовете на тези песни разглеждат основно теми като брачни проблеми и раздели, злоупотреба с алкохол и безработица, те засилват депресивното настроение – смятат изследователите. И все пак този ефект няма нищо общо с действителния процент на разводите, бедността или достъпа до огнестрелни оръжия.

6. С годините брачните партньори започват все повече да си приличат

Снимка: woman-az.ru

При дълго семейно съжителство двамата партньори неизбежно споделят определени неща: приемат една и съща храна, имат един и същ кръг от приятели, споделят еднакво хоби. Това е причината лицата на двама партньори, които са женени дълги години, да започнат да си приличат с времето. Поне до такова заключение достига социалният психолог Робърт Зайонк, който през 80-те години провежда експеримент с фотографии на семейни двойки в началото на брака им и след 25 години съвместен живот. 110-те участниците в експеримента трябвало да разпределят предоставените им снимки на мъже и жени според това кой с кого най-много си прилича. И в действителност значителен бил броят на тези, които групирали правилно снимките на дългогодишни партньори. Ето и обяснението на Зайонк за това: Двама души, които живеят заедно продължително време, могат да се вживяват в ролята на другия и по този начин несъзнателно имитират неговите черти на лицето. Така след време чертите на лицето на двамата се уеднаквяват.

5. Скоростта на ултразвуковите вълни в сирене чедър е температурнозависима

Снимка: www.bgsreshta.com

С ултразвук бързо, без особени разходи и запазвайки структурата, може да бъде проверено качеството на един хранителен продукт. В тази връзка екип от учени по въпросите на храненето с ръководител А. Мулет от Университета във Валенсия решава да разбере какво е влиянието на температурата на сиренето чедър върху скоростта на ултразвуковите вълни, когато преминават през него. Наблюденията показват, че с покачване температурата на сиренето се увеличава скоростта на вълните и вината за това е на съдържащата се в сиренето мазнина, която се топи. С помощта на изготвената от тях диаграма сега е възможно в температурен диапазон от 0 до 17 градуса да се определи с ултразвук точната температура на сиренето.

4. Краткият престой на шоколадовите бонбони в стаята за отдих 

Снимка: vk.com

Колега има рожден ден, носи на работа сладкиш, оставя го в кухнята за служителите и казва: „Почерпете се!“. Ощетен остава този, който не реагира достатъчно бързо. Лекари от три болници във Великобритания използват възможността и изследват емпирично за колко време изчезват шоколадовите бонбони от една кутия от момента на поставянето й в стаята за отдих на персонала. За целта те се представят за доставчици. Оставят тайно 2 кутии с бонбони и се скриват, за да могат да наблюдават. Резултатът: Броят на бонбоните намалява експоненциално; средно след 99 минути половината от шоколадовите бонбони вече са изядени.

3. Рачешкият ход е енергоемък

Снимка: www.natgeofoto.nl 

Когато хората решат да вървят настрани, те почти винаги се отказват след не повече от 1-2 крачки: След това се обръщат и отново тръгват напред. Но защо? Енергийните разходи за нас, хората в този случай са 3 пъти по-големи, отколкото ако вървим напред. Това е изчислил с помощта на математически модел екип от учени с ръководител Матю Хандфорд от Университета в Охайо. Заключението на учените: Този, който върви настрани, трябва непрекъснато да спира и да тръгва отново – това коства усилия и освен това така човек е по-бавен.

2. Съществува ли връзка между размера на обувките и големината на пениса?

Снимка: www.infoniac.ru

Двама уролози от Лондон тръгват по следите на един широко разпространен мит: За целта те измерват дължината на крака и на пениса на 104-има доброволци, надявайки се да потвърдят предполагаемата връзка. Но безуспешно. Проучване на корейски уролози все пак дава отговор на загадката: Колкото по-малко е съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст, толкова по-дълъг е пенисът. А ето и предполагаемата причина: Количеството на пренаталния тестостерон е важно както за развитие на пръстите, така и за дължината на мъжкия полов орган.

1. Миризмата на ушната кал

Снимка: healthmeup.com

С помощта на аналитичната и органичната химия учени откриват, че миризмата на човешката ушна кал се различава в зависимост от произхода й. Те изследват ушния секрет на 8 мъже от кавказки и на 8 мъже от източно-азиатски произход и установяват различия в химичния състав. Ушната кал при кавказките мъже се отличава с по-голямо съдържание на течни субстанции, отговорни за миризмата. С мазната си структура ушната кал представлява място за отлагане на мастноразтворими ароматни вещества, образувани вследствие на определени заболявания и влияние на околната среда. Георг Прети, ръководител на екипа, обобщава: „Миризмата на ушната кал може да ни даде информация за това, с какво се е хранил един човек и на какви места се е задържал по-дълго време. За момента обаче това е секрет от човешкото тяло, който бива пренебрегван и чийто потенциал като източник на информация не е разкрит напълно.“

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !