Лятната отпуска не може да излекува професионалното прегаряне. Лъжете се

Ваня Милева Последна промяна на 15 август 2022 в 00:01 12206 0

Отпуската няма да реши хроничния стрес на работното място, който ви кара да се чувствате изтощени.

Кредит Ваня Милева

Отпуската няма да реши хроничния стрес на работното място, който ви кара да се чувствате изтощени.

Всеки се радва на свободното от работа време, но има разлика между желанието за отпуска и нуждата от нея.

Има отпуски, които помагат в борбата с прегарянето или т. нар. бърнаут, но истината е, че никоя отпуска няма да елиминира хроничния стрес на работното място, който ви кара да се чувствате изтощени и все по-ангажирани, дори в почивните дни.

Всъщност да гледате на отпуската като на лек за вашите служебни притеснения е обезпокоителен знак за прегаряне, което може да възникне дори на работа, която обичате.

„Бърнаутът е резултат от продължителен силен стрес. Това често идва от стрес, свързан с работата, но може да се комбинира и със стрес от личния ви живот“, обяснява Шанън Гарсия (Shannon Garcia), психотерапевт в State of Wellness Counseling в Илинойс и Уисконсин. „Това е манталитетът „Просто имам нужда от една седмица почивка“, който обикновено е признак на прегаряне.“

Ето истината за това какво може и какво не може да ви даде почивката от седмица или две:

Може да ви помогне да отдъхнете, но една отпуска няма да изтрие целия ви стрес и безпокойство от работата.
Уникалното предимство на летните отпуски е, че те се падат в средата на годината, което ги прави подходящ момент да направите крачка назад и да помислите как се чувствате като цяло, отбелязва Нанси Ханкс, старши партньор в консултантска фирма в Атланта.

„Това е начин да си направите равносметка и да кажете: „Какво съм постигнал досега? С какво се гордея? ... Къде присъствах и отсъствах най-много в собствения си живот и какви промени искам да направя през останалата част от годината?“

Но Ханкс отбеляза, че тази рефлексивна пауза може да се случи само ако наистина можете да си починете. Ханкс разказва, че е имала летни отпуски, през които се чувствала повече като бягство от работа, отколкото като възможност за почивка.

Гарсия подчертаваа, че основният признак на прегаряне е, когато сте най-развълнувани от отпуската си, защото тя ви откъсва от работа.

„Ако това, да се махнете от офиса е по-мотивиращо за почивка, отколкото лежането на плажа, имаме проблем“, отбелязва тя.

Изследванията подкрепят тази концепция. Ако очаквате лятната отпуска да ви зареди отново с енергия за останалата част от годината, помислете отново: следваканционният прилив на сили, който чувствате след почивка, не трае повече от няколко дни.

Според проучване на Harris от 2018 г. от името на Американската психологическа асоциация близо една четвърт от работещите възрастни в САЩ съобщават, че приливът на енергия и облекчаването на стреса, които са получили от отпуската, са изчезнали веднага след връщането им на работа. За други 40% от възрастните доброто настроение от отпуската е продължило само няколко дни, след като са започнали отново работа.

„Лайстайл сайтовете и статиите в списанията предлагат много съвети как да извлечете максимума от времето извън офиса, но често прехвърлят отговорността върху отделния служител и пренебрегват важни организационни фактори“, коментира в изявление за проучването Дейвид  Балард (David W. Ballard), ръководителят на Центъра за организационни постижения на Американската психологическа асоциация.

„Културата на подкрепа и надзор, наличието на достатъчно платен отпуск, ефективни политики и практики между професионалния и личния живот и психологически проблеми като доверие и справедливост играят основна роля в това как служителите постигат максимално презареждане.“

По този начин отпуските са само временно решение на много по-големи проблеми, като например неразумни мениджъри с неумолими крайни срокове или справяне с постоянни, травматични проблеми по време на работа.

„[Отпуската] определено може да ви даде така необходимата почивка и да бъде възможност временно да намалите нивата на стрес. Въпреки това, ако се върнете към това как точно бяха нещата преди лятната отпуска, всяка полза от нея ще изчезне доста бързо“, посочва Гарсия. „Лятната отпуска не е лек за бърнаут. Прегарянето не е по ваша вина, но то няма да изчезне, освен ако не направите нещо, за да се справите с него.“

Ако наистина чувствате, че живеете само за следващата си отпуска, направете стъпки към по-здравословен баланс в работата и живота си.

Гледайте на почивката си като на бутон за нулиране.

„Вземете отпуската и поемете ангажимент към себе си, че ще предприемете малки, постоянни стъпки за борба с бърнаута, когато се върнете“, съветва Гарсия.

Тези стъпки могат да включват умишлено определяне на това с колко работа позволявате да се заемате през уикенда си и определяне на граници около това кога сте достъпни в извънработно време.

Доколкото можете, трябва също да се опитате да прогнозирате какви възможности имате извън лятото за почивка.

Ако е възможно, правете по-чести отпуски. Оказва по-малък натиск върху тази голяма лятна ваканция да мине добре.

Научете се да се презареждате всеки ден, извън отсъствието от работа. „Да седите на леглото си и да превъртате безсмислено телефона си, когато се приберете от работа, може да ви донесе временно бягство от стреса, но всъщност не ви презарежда“, обяснява Гарсия.

Тя препоръчва да добавите към графика си по-активни форми на релаксация.

„Това може да е готвене, извеждане на кучето ви на разходка, танцуване на музика, докато подреждате дома си, или градинарство. Със сигурност дните, прекарани в гледане на телевизионно шоу, може също да успокоява. Но активната релаксация често се пренебрегва.“

Източник: Your Summer Vacation Can't Cure Job Burnout. That's A Scam., Monica Torres, HuffPost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !