„Мегакометата“ Бернардинели-Берщайн: Най-голямото ядро ​​на комета, откривано някога

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2022 в 00:01 8818 0

Тази диаграма сравнява размера на леденото твърдо ядро ​​на кометата C/2014 UN271 (Бернардинели-Бернщайн) с няколко други комети. По-голямата част от наблюдаваните ядра на кометата са по-малки от Халеевата комета. Те обикновено са около метър или по-малко. Кометата C/2014 UN271 в момента е рекордьор по големи комети. И може да е само върхът на айсберга. Може да има много по-големи чудовища, които астрономите да идентифицират, тъй като астрономическите проучвания подобряват чувствителността си. Въпреки че астрономите знаят, че тази комета трябва да е голяма, за да бъде открита толкова далеч на разстояние от над 3 милиарда километра от Земята, само космическият телескоп Хъбъл има остротата и чувствителността, за да направи окончателна оценка на размера на ядрото. Кредит: NASA, ESA, Zena Levy (STScI)

Най-голямата комета, открита някога, пътува към Слънцето повече от 1 милион години и нейният гигантски мащаб хвърля светлина върху загадъчните обекти, които съставляват една от най-големите структури в нашата Слънчева система.

В ново проучване астрономите с помощта на космическия телескоп Хъбъл, за да потвърдят, че твърдото ядро на гигантската комета C/2014 UN271 (Бернардинели-Бернщайн) е най-голямото ядро ​​на комета, откривано някога.

То е 50 пъти по-голямо от повечето известни комети със своя размер от почти 140 километра. За мащаб ядрото е по-голямо от Софийска, Пернишка и Кюстендилска област взети заедно. Кометата има маса от 500 трилиона тона, което е сто хиляди пъти повече от обичайните комети, откривани близо до Слънцето.

Тази последователност показва как ядрото на кометата C/2014 UN271 (Бернардинели-Бернщайн) е изолирано от огромна обвивка от прах и газ, заобикаляща твърдото ледено ядро. Вляво е снимка на кометата, направена от космическия телескоп Хъбъл на НАСА на 8 януари 2022 г. Моделът на комата (среден панел) бе получен чрез напасване на профила на повърхностната яркост, сглобен от наблюдаваното изображение вляво. Това позволи комата да бъде извадена, разкривайки точковото сияние от ядрото. В комбинация с данните от радиотелескопа, астрономите стигат до точното измерване на размера на ядрото. Това не е малко постижение за нещо на разстояние над 3 милиарда километра от Земята. Въпреки че се оценява, че ядрото е голямо до 137 км, то е толкова далеч, че размерът му се извлича от неговата отразяваща способност, измерена от Хъбъл. Смята се, че ядрото е черно като въглен. Областта на ядрото е извлечена от радионаблюдения. Кредит: NASA, ESA, Man-To Hui (Macau University of Science and Technology), David Jewitt (UCLA)

C/2014 UN271 (Бернардинели-Бернщайн) е гигантска комета от външната страна на Слънчевата система и тя се насочва към нас с над 35 000 км в час. Но не се притеснявайте. Никога няма да се приближи по-близо от 1.5 милиард км до Слънцетоа, което е малко повече от разстоянието между Сатурн и Слънцето. И това няма да се случи до 2031 г.

Предишният рекорд принадлежи на кометата C/2002 VQ94 с ядро с размер около 100 км, определено от проекта Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) през 2002 г.

Текущо положение и орбита на обекта C/2014 UN271 (Бернардинели-Бернщайн). Кредит: JPL Small-Body Database

Измерването на кометата

В архивирани снимки от изследването на тъмната енергия в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo в Чили астрономите Педро Бернардинели (Pedro Bernardinelli) и Гари Бърнщайн (Gary Bernstein) са идентифицирали кометата C/2014 UN271. Първоначално е открита случайно през ноември 2010 г., когато е била на почти 5 милиарда километра от Слънцето или почти типичното разстояние до Нептун. Оттогава наземни и космически телескопи я изучават задълбочено.

Трудността при измерването на кометите е, че те имат прахова обвивка около твърдото си замръзнало ядро​, което затруднява наблюдението им. Наземни телескопи и космически обсерватории като Хъбъл забелязват кометата, макар че "Хъбъл" не успява да различи ядрото й поради разстоянието й. Изследователите сравняват компютърните прогнози за това колко голямо би трябвало да бъде ядрото, за да блести по този начин на снимките на Хъбъл и радиоизмерванията. Астрономите откриват, че въз основа на размера си кометата трябва да тежи невероятните 500 трилиона тона, или сто хиляди пъти повече от обикновена комета.

Кометата Бернардинели-Бернщайн е обявена от Space.com за „мегакомета“ и находка на десетилетието. Произлиза от Облака на Оорт, друг слой ледени обекти, още по-далеч от Пояса на Кайпер.

Изучаването на това ледено чудовище може да помогне на астрономите да научат повече за неговите по-малки братя и сестри.

„Това е невероятен обект, като се има предвид колко е активен, когато все още е толкова далеч от Слънцето“, коментира водещият автор на статията в The Astrophysical Journal Letters Ман-То Хуей (Man-To Hui) от Университета за наука и технологии в Макао, Тайпе в изявление на НАСА .

Справка: Hubble Space Telescope Detection of the Nucleus of Comet C/2014 UN271 (Bernardinelli–Bernstein)
Man-To Hui et al 
Published 2022 April 12 • © 2022. Published by the American Astronomical Society.
The Astrophysical Journal Letters, Volume 929, Number 1

Източник: Hubble Confirms Largest Comet Nucleus Ever Seen, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !