Mозайки от 4-ти век, открити в Кипър, показват сцени от състезания с колесници

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2016 в 13:19 18141 1

Археолози откриха 11-метрова подова мозайка, изобразяваща сцени от състезания с колесници на римския хиподрум, пише Daily Mail.

Този великолепен артефакт от 4-ти век от н.е. е открит в селището Акаки, близо до столицата Никозия, което го прави единствен по рода си в Кипър и един от седемте в света.

Мозайката е добре запазена и невероятно подробна. Илюстрира всички състезателни сцени на четири колесници от по четири коня. Около всеки от четирите колесничари има надписи, за които се смята, че са техните имена и имената на конете.



"Хиподрумът е много важен в Древния Рим, това е мястото, където императорът общува с народа си и демонстрира силата си," коментира Фрини Хадихристофи (Fryni Hadjichristofi), археолог от Кипър.

Екипът все още работи по разкриването на целия етаж, но площта, която е видима е с дължина 11 метра и 3.65 м ширина.

Археолозите смятат, че обектът някога е бил част от вила, собственост на богат човек или благородник от времето, когато Кипър е под римска власт.

Изследователите се надяват това откритие да хвърли светлина върху древното минало на вътрешността на острова.

Повечето от важните древни находки на острова, като тази добре запазена мозайка, обикновено се намират по крайбрежието, защото това е мястото, където са процъфтявали градовете в древността. Кипър е бил в древността богат остров, известен за производството на мед, дървесина и керамични съдове, останки от които са били открити в съседните страни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

13.08 2016 в 14:18

За постигането на толкова изчистени образи при реденето на мозайка се иска много,много талант.
Възхвала на Твореца ! Дано открият името му...