29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мозъкът на музикантите е по-развит от мозъка на обикновените хора

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 януари 2021 в 13:50 30730
Кредит: Gerd Altmann/Pixabay

Учените установиха, че независимо от вродената им способност да възприемат звука, мозъкът на музикантите има по-силни структурни и функционални връзки от хората, които не са свирили на музикални инструменти.

Години музикално обучение оформят мозъка на музикантите по драматичен начин. Малцина музиканти - като Моцарт и Майкъл Джексън - са притежавали перфектен слух, способността да идентифицират точно един тон. Но остава неясно как тази способност влияе на мозъка.

Сега екип невроучени публикува в Journal of Neuroscience резултатите от проучване с най-голямата извадка от музиканти и немузиканти от 153 участника. Учените сравняват мозъка на професионалните музиканти, някои от които с перфектен слух, с "обикновени" хора. 

За изненада на учените е нямало значителни разлики между мозъка на музикантите със и без перфектен слух, той може да оформя мозъка по по-фини начини.

Мрежи, които се оказаха по-развити в мозъка на музикантите. Кредит: Leipold et al., JNeurosci 2021

В мозъка на двата типа музиканти са открити по-силни функционални връзки - синхронизирана активност на регионите на мозъчните области - в слуховите области на двете мозъчни полукълба. Музикантите също така са имали по-силни връзки с бялото вещество между слуховите области и лобовете, участващи в различни видове обработка на високо ниво.

Освен това музикантите, които са започнали да се занимават в ранна възраст, са имали по-силни структурни връзки от тези, които са започнали по-късно. Също така дългосрочното изучаване на музиката е повлияло за оформянето на устойчиви промени в мащабните мозъчни мрежи.

В бъдещи проучвания екипът предлага да се изследват по-фините ефекти от музикалната практика и перфектния слух.

Справка: “Musical Expertise Shapes Functional and Structural Brains Networks Independent of Absolute Pitch Ability” 25 January 2021, Journal of Neuroscience.
DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1985-20.2020

Източник: Musicians Have Brains With Stronger Connections Than Non-musicians, Scitech Daily


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.