Мумията на египетско момче е била погребана с "второ сърце" от злато

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2023 в 00:01 5163 0

Мумията на момче, дигитално разопакована на четири етапа. Кредит: SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

С помощта на рентгенови лъчи мумията на тийнейджър, погребана преди около 2300 години, е "разопакована"  дигитално, разкривайки, че е погребан с "второ сърце" - скарабей, изработено от злато, и 49 скъпоценни защитни амулета, които според древните египтяни са били важни за задгробния живот.

Мумията, която от 1916 г. е била оставена непокътната в мазето на Египетския музей в Кайро, е от периода на Птолемеите около 300 г. пр.н.е.

Сахар Салим (Sahar Saleem) от Каирския университет дигитално разопакова малката, покрита със злато мумия с помощта на компютърна томография (КТ), която включва използването на стотици рентгенови изображения с висока резолюция, за да се покаже скелетът и меките тъкани и да се разкрият 49 амулета от 21 различни вида.

Освен че откриват 3-сантиметров златен скарабей в гръдната кухина на мумията, символизиращ сърцето, Салим и екипът ѝ откриват златен език в областта на устата на черепа, амулет във формата на два пръста до следата от балсамиращ разрез на лявото бедро, както и други религиозни амулети, изработени от злато, полускъпоценни камъни и ярко оцветена керамика.

Собственото сърце на момчето е останало в гърдите като духовен символ, казват изследователите, както е обичайно при египетските мумии.

Предполага се, че амулетите са имали защитни свойства за трудното пътуване към задгробния живот, което според египтяните настъпвало след смъртта.

"Семейството на момчето му е осигурило много скъпо ниво на балсамиране, за да бъде подготвено правилно и оборудвано за подземното пътешествие, за да достигне безопасно до задгробния живот", разказва Салим, като например сандали, с които да излезе от ковчега, и златен език, с който да говори.

Триизмерно компютърно томографско изображение на предната част на дигитално разгънатия торс на мумията показва позицията на кръстосаните ръце и амулетите. Виждат се амулети, подредени в три колони на предната повърхност на торса. До пениса е поставен амулет. Изображение от коронална компютърна томография на торса на мумията пълен с пакет смола с амулет от скарабей (къса права стрелка), частично вграден в нея (къса извита стрелка) и свободно ленено платно (дълга извита стрелка). Сърцето не е отстранено по време на мумифицирането (дълга права стрелка).

Амулетите са били поставени върху или във вътрешността на мумията в три колони, включително сърце под формата на скарабей. Кредит: SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

Изследователите с помощта на компютърната томография принтират 3D реконструкция на златното сърце.

"Големият амулет със златно сърце - скарабей е наистина невероятен, особено след като го принтирах и успях да го държа в ръцете си", споделя Салим. "На гърба на 3D-принтирания амулет имаше гравирани знаци, които биха могли да представляват надписи и заклинания".

Изглежда, че тези надписи включват стихове от Египетската книга на мъртвите, в която се казва, че скарабеят е необходим, за да се накара сърцето да замлъкне, когато бъде съдено от боговете по пътя към задгробния живот.

Справка: Scanning and three-dimensional-printing using computed tomography of the “Golden Boy” mummy
Sahar N. Saleem, Sabah Abd el-Razek Seddik and Mahmoud el-Halwagy
Front. Med., 24 January 2023 Sec. Pathology Volume 9 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fmed.2022.1028377

Източник: Egyptian boy mummy was buried with a ‘second heart’ made of gold,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !