07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА, забравете за астероида, отидете на Луната (видео)

В новия бюджет законодателите призовават за "здрав разум" в космическата стратегия на агенцията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 май 2016 в 09:33 89170

Тази седмица Американският конгрес трябва да одобри бюджета за следващата година за изследователските институции, включително и на НАСА.

Това не мина без изненади, включително значително отклонение от първоначално предложената дългосрочна програма за полет до Марс, което се вижда от доклада на Комисията по бюджетни кредити.

Първоначалният план съдържаше точка за посещение на астероид и неговото транспортиране до лунна орбита и съответно - операции на изследване на обекта. Но Националният съвет за научни изследвания не счита това за реалистична стъпка, съобщава Аrstechnica.

Новият проект запазва много елементи от стария план, но не всички. Също така членовете на комисията признават значението на изучаването на астероида, но независимо от етапа на пилотирана експедиция до Марс. Чиновниците са недоволни от факта, че бюджетът за мисията за астероида е известен. 

Затова в отделения бюджет за НАСА няма точка за атероидната мисия - нито за пилотирана експедиция, нито за безпилотна. Вместо това, администраторите предлагат космическата агенция да съсредоточи усилията си върху Луната. Учените сега имат задачата да разработят план за връщане на Луната, включително създаване на обитаеми модули, изпитване на системи за кацане на Луната и работа от лунната повърхност. 

Така на Луната астронавтите ще усвоят технологията за създаване на база, която после ще бъде полезна и за Марс. Авторите на бюджета препоръчват да се започне разработване на находищата на воден лед на Луната за собствени ресурси като мярка за намаляване на зависимостта от доставките от Земята.

По-рано по време на специално изслушване на представители на специалната комисия на Конгреса на САЩ по космически науки и технологии поискаха от НАСА по-точен план за работа по проекта на пилотирани полети до Марс, съобщи The Verge. Всичко, което има е временен план на НАСА, който ще струва на данъкоплатците не малко средства. 

Миналата седмица бившият астронавт Лерой Чао (Leroy Chiao) и Space Foundation Елиот Пулхъм (Elliot Pulham) изразиха някои от тези разочарования. Описвайки желанието да се изследва Марс, те казаха "Това е основна по-дългосрочна цел за изследване на космоса. Но тъй като изисква много повече финансиране, отколкото е налично, и въпреки целия шум около нея, САЩ все още не разполага с официална програма за Марс. "

А пилотирана мисия до Луната с изграждане на база там е много по-приемлив и по-евтин вариант. Това мнение се подкрепя и от Европейската космическа агенция. Според Пулхъм и Чао съществува опасност, докато Съединените щати разработват плановете си да посетят Марс, други страни ще се обединят с Китай и ще работят в тясно сътрудничество за пилотиран полет до Луната. Китай вече обяви плановете си за създаване на база на спътника на Земята за следващите 20 години.

Много е вероятно НАСА да се откаже от астероидната мисия и да отиде първо до Луната и след това до Марс. Ситуацията се усложнява от факта, че заедно със сегашния президент на САЩ, ще си тръгне и настоящият ръководител на НАСА. Така че да се каже точно как ще се промени планът на агенцията в близко бъдеще, е трудно. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.