НАСА отдели 67 млн долара за йонен двигател за полет до Марс (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2016 в 16:41 9308 1

Кредит NASA/JPL-Caltech

13-киловатовия йонен двигател Hall. Той използва 10 пъти по-малко гориво, отколкото еквивалентни химически ракети.

НАСА подписа договор с базираната в Калифорния компания Aerojet Rocketdyne, като част от споразумението е да разработи нов тип йонни двигатели, способни да пренесат космически кораб до Марс и до астероид.

Стойността на договора е 67 милиона долара. Споразумението е за срок от три години. 

Американската агенция смята, че тези нови йонни двигатели ще бъдат от голямо значение за бъдещите космически мисии, пише space.com.

Според подписания договор, компанията Aerojet Rocketdyne, която се занимава с проектиране и производство на ракетни двигатели, ще работи съвместно с инженери на НАСА от Glenn Research Center и Лабораторията за реактивни двигатели. Те ще разработят нов двигател с йонен ускорител, система за контрол и електронно оборудване. 

Йонни двигатели вече са използвани в космически летателни апарати, например метеорологичния сателит GOCE (ESA), сондите на НАСА Deep Space 1 и Dawn (който показа снимки на петната на Церера), японския апарат "Хаябуса". Но въпреки предимството им - икономичност и ефективност - те имат недостатъци. Тяхната тяга е много малка и тези апарати са много бавни.

НАСА се надява йонните двигатели да се усъвършенстват и да увеличат тягата си поне два пъти повече от съществуващите системи. Точни цифри не са назовани.

Общо AerojetRocketdyne ще създаде за НАСА четири двигателя от новото поколение. Ако програмата е успешна, НАСА се надява, новата система за ускорение да може да се използва през 2020-2021 години. По това време е планиран проектът Asteroid Redirect Mission (ARM), чиято цел е да се вземе на буксир малък астероид до Луната, който после да се посети от астронавти. Освен това на йонните двигатели от ново поколение се разчита за бъдещите мисии до Марс. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

Танг

27.04 2016 в 17:50

Aerojet Rocketdyne почнаха да губят почва при поръчките за ракетни двигатели поради два прости факта. Единият са успешните VTOL (vertical take-off and landing) на първите степени на ракетите на компаниите на Безос и Мъск - нещо, за което от AR не могат и да мечтаят, а другия са двигателите BE-4 (пак на компания на Безос) и метановия Raptor (на SpaceX ПАК на Елън Мъск) - технологии, за които в AR дори не са подготвени. Дано в разработките на йонни двигатели (които не се използват за извеждане в орбита, между другото) AR не закостенеят толкова, колкото при правенето на ракетни двигатели.