Кои технологии от филма "Марсианецът" НАСА няма

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 октомври 2015 в 11:22 9390 0

Кредит YouTube / 20th Century Fox

"Повечето от тях. Филмът показва двадесет години напред в бъдещето, но е доста оптимистично настроен за напредъка, който ще бъде постигнат за тези двадесет години.

Почти всичко във филма днес е невъзможно" - коментира Робърт Фрост (Robert Frost), инструктор и ръководител полети на НАСА.

По повод на наскоро обявената програма на НАСА за пилотирано кацане на Марс и скорошната премиера на филма "Марсианецът", който изобилства с множество технически подробности, дава мнение си специалистът Робърт Фрост в сайта Quora.

Доколко са постижими за НАСА технологиите, показани във филма "Марсианецът"?

Според специалистът възгледите на създателите на филма за това, как ще напреднат технологиите след двадесет години са много оптимистични и почти всичко, което виждаме на екрана, все още е на ранен етапи на развитие.

Скалата TRL

Националната аерокосмическа агенция на САЩ използва скала, наречена TRL (Technology Readiness Level) - десетобална система за технологичното ниво на готовност. Скалата се разделя на девет нива на готовност на технологиите: от първо до шесто - развитие в рамките на изследователските проекти, от седмо и по-високо - опитно-конструкторски работи и демонстрации на технологиите.

Когато хората говорят за "съвременни технологии" - се разбира нива осмо и девето от скалата TRL. Робърт Фрост смята, че голяма част от технологиите във филма са под шесто ниво, а много - са на по-ниско от трето.


Радиационна защита

Един от най-важните въпроси, които трябва да бъдат решени за полетите до Марс, е защитата от радиация. Във филма "Марсианецът" за това не се споменава, не се обяснява какъв механизъм използва екипът за защита от радиация. Може би се използват нови материали и медицинско оборудване, но в момента в света няма такива решения. Тази технология е не по-висока от TRL 1.

Корабът "Хермес"

Космическият кораб, с който астронавтите пътуват между Земята и Марс, в много отношения е подобен на МКС. Виждат се подобни слънчеви панели и куполи. Но в него има още нещо, което се още не можем да построим. В центъра има въртящ се тор, който създава изкуствена гравитация за подобряване на комфорта на екипажа и намаляване на ефектите от безтегловността върху организма. Робърт Фрост пише, че при създаването на такъв механизъм е необходимо да се помисли как да се осигури постоянен достъп на екипажа и как да се направи така, че торът да се движи плавно. Нивото на тази технология е трето или четвърто.

Хермес използва йонни двигатели. Ние имаме ограничен опит с тях и то за малки двигатели. Да се направят по-големи не е толкова просто, това ще породи проблеми, които трябва да бъдат решени. TRL за двигателите ще бъде между 5 и 7.

Роувър (марсоход)

Роувърите отляво на снимката са съществуващите прототипи на марсоходите на НАСА. Вдясно е устройството, което се използва във филма. Те не се различават много, но версията в "Марсианецът" е по-усъвършенствана. Съществуващите в момента роувъри все още не са изпитани в подходящи условия, така че филмовият марсоход има TRL шест, а може и повече.

Скафандър

Вляво на снимката е заместник-ръководителят на НАСА Дава Нюман (Dava Newman). Преди да стане заместник-ръководител, тя прави много изследвания върху скафандри. Снимката показва един от нейните прототипи.

Във вакуум или близо до него човешкото тяло да се стреми да се разшири и скафандърът трябва да неутрализира това налягане. "Аз не знам какво прави този костюм от филма. Разбирам, че той осигурява налягане, защото филмът показва как то намалява. Но той не изглежда, че създава налягане. Това е някакъв вид хай-тек вуду. Ние не разполагаме с тази технология. Имаме само някои аспекти от нея на ниво TRL 4-9" - коментира Фрост.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !