НАСА засне великолепна "синя" дюна на Червената планета

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 юни 2018 в 08:54 8020 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.

Тази голяма марсианска дюна изглежда синя в това изображение със засилени цветове. Тя всъщност е сива. .

Последното изображение, направено от апарата на НАСА на орбита около Марс Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) показва прекрасна електриково синя дюна на Червената планета.

Това със сигурност е странно, имайки предвид репутацията на планетата, че е червена. Уви, това е подобрено цветно изображение и външният вид на дюната се дължи на нейния различен състав от околния пясък.

Пейзажът е заснет от камерата HiRISE на MRO (High-Resolution Imaging Science Experiment) - най-сложната и мощна камера, разположена извън Земята. HiRISE прави три различни изображения на една и съща област, след което ги настройва в червено, синьо и зелено, като използва инфрачервени технологии. Това се прави, за да може MRO да наблюдава подробности от Марс, които иначе биха били затъмнени от прахоляка. Благодарение на изключителната си камера MRO може да различи обекти, толкова малки, колкото масичка за кафе от височина между 250 до 316 км.

Технически, дюните, които виждаме, са всъщност сиви, но изглеждат тюркоазено сини, защото почти всичко на Марс е червено.

Защо Марс е „Червената планета”?

Марс е покрит с много железен оксид - това са същите съединения, които придават на кръвта и ръждата характерния им цвят. Затова, не е случайно, че Марс, който понякога се появява като яркочервена "звезда", е кръстен на гръцкия бог на войната.

Богатата на желязо повърхност придава на Марс известния червен цвят. Под прашната покривка, която е между няколко милиметра до два метра дълбока, има втвърдена лава, съставена предимно от базалт. Кредит: НАСА

Както се вижда на горната снимка - и небето на Марс е червеникаво. Тук цветовете са точно на обратно на земните. Сутрин и вечер - оцветяването е синьо, а през деня - червеникаво. На Марс има съвсем различна атмосфера като състав (големината на молекулите е различна) и ефектът от пречупването на различните съставни цветове на светлината е по-друг.

Вижте синия залез на Червената планета. Снимка: NASA / JPL — Caltech / MSSS

"Сините" дюни на кратера Лиот

"Сините" дюни в околността на кратера Лиот. Снимка: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.

Но да се върнем на дюните, които се оказаха не това екзотични.

Дюната е открита в кратера Лиот, където повечето дюни имат форма на полумесец, заради постоянните ветрове. НАСА все още няма отговор, защо тази синя дюна е по-различна от останалите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !