На 19 февруари 1473 г. е роден Николай Коперник, бащата на съвременната астрономия

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 февруари 2023 в 00:00 28935 0

Коперник. Беседа с Бог. Картина на Ян Матейко, 1872.

Кредит Wikimedia Commons

Коперник. Беседа с Бог. Картина на Ян Матейко, 1872.

Роденият на тази дата, 19 февруари 1473 г. в полския град Торун, Николай Коперник е първият ренесансов астроном - автор на хелиоцентричната система, с която измества Земята от центъра на Вселената.

Поляк или немец е Коперник?

Торун става част от Полша само няколко години преди раждането на Коперник, преди градът се е наричал Торн и е бил част от Прусия, принадлежаща на Тевтонския орден.

Въпросът за етническата принадлежност Коперник все още е предмет на (доста безперспективна) дискусия. Майка му е германка (Barbara Watzenrode), националността на баща му е неясна, но е известно, че е роден в Краков. Така Коперник е или етнически немец или наполовина немец, въпреки че би могъл да се счита за поляк по териториална принадлежност.

Коперник пише на латински и немски като не е открит нито един документ на полски език, написан от собствената му ръка. След ранната смърт на баща му, той е отгледан в немска среда - на майка си и чичо си, който е епископ. Трябва да се отбележи, че понятието за гражданство в онези години е било много по-размито, отколкото в наши дни, а някои историци приемат Коперник и за поляк, и за немец едновременно.

Астроном, математик, икономист, лекар, механик, философ

Николай Коперник е католически духовник във Фромборк, но също и математик, икономист, лекар, механик. Той лекува безплатно, разработва и внедрява система за монетно обращение в Полша, построява хидравлична машина, която доставя вода за целия  Фромборк.

Но остава в историята като астроном и не просто наблюдател, а астроном - мислител и философ.

За въртенето на небесните сфери

Размишлявайки върху Птолемеевата геоцентрична система Коперник бил поразен от нейната сложност и неестественост и запознавайки се със съчиненията на древните философи, особено на Никита Сиракузски, той стигнал до извода, че не Земята, а Слънцето трябва да се бъде неподвижен център на Вселената. 

Коперник предлага система, в която Слънцето, Луната и планетите не се въртят около Земята, а Земята заедно с другите планети се върти около Слънцето, а само Луната продължава да бъде спътник на Земята. Така изхождайки от това предположение, Коперник много просто обяснил цялия този привиден хаос в движенията на планетите, смяната на годишните времена, явлението прецесия и определя относителните разстояния на планетите до Слънцето. Но без познание за истинските пътища на планетите ги оставя с кръгови орбити.

Основното и почти единствено съчинение на Коперник, плод на повече от 40 години труд е "За въртенето на небесните сфери" (на лат. De revolutionibus orbitum coelestium), публикувано в Нюрнберг през 1543 г.

Каноникът Коперник го посвещава на папа Павел III. В предговора към книгата, Коперник пише:

Като се има предвид колко абсурдно звучи това учение дълго време не смеех да публикувам книгата си и мислех, не би ли било по-добре да последвам примера на питагорейците и другите, които предават своето учение само на приятели.

Коперник доживява издаването на труда си, но не е бил разбран от своите съвременници. 

Противно на общоприетото схващане книгата на Коперник "За въртенето на небесните сфери" е официално забранена от Инквизицията само за 4 години, но е цензурирана. През 1616 е включена в Римския индекс на забранените книги, маркирана като "до поправяне". Изискваните от цензурата изменения, които трябвало да бъдат направени от собствениците на книгата, за да се позволи по-нататъшното ѝ използване, са обнародвани през 1620 г. Тези корекции са свързани основно с твърденията, от които следва, че хелиоцентризмът не е просто математичен модел, а отражение на реалността.

Книгата е извадена от римския индекс на забранените книги през 1835 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !