05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 20 юли 1969 човек за първи път стъпи на Луната

| На този ден 20 юли 535443
Снимка: НАСА

На 20 юли 1969 г. за първи път човек стъпи на лунната повърхност. Този човек бе Нийл Армстронг, командир на кораба "Аполо 11".

Около 530 милиона души гледат по телевизията американския астронавт и чуват гласа му, който описва събитието "... една малка стъпка за човека - огромен скок за човечеството".

Космическият кораб Аполо 11 излита от Кейп Кенеди на 16 юли 1969 г. с екипаж командир Нийл Армстронг и пилоти Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, а спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната на 20 юли. 

Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

Тази снимка е направена от американския астронавт Нийл Армстронг, а на снимката е Едуин Олдрин, който издига американския флаг на Луната. Третият член на екипажа на "Аполо 11" Майкъл Колинс по това време е в командния отсек на кораба над обратната страна на Луната и с него не се поддържала връзка. 

Кой ще стъпи първи

Прочутата стъпка е на Олдрин.

След като стана ясно, че първото кацане на Луната ще направи "Аполо 11", започнали предположение и разисквания за това кой ще стъпи първи на Луната. Предварително бил определен Едуин Олдрин като логиката била, че по време на полетите на програма "Джемини" излизал в космоса винаги пилотът, а не командирът.

В ранните проекти на първото кацане на Луната не било взето предвид, че в тясната лунна кабина пилотът със скафандъра и раницата със животоподдържащата система ще трябва буквално да прегази командира, тъй като основният люк се отваря в ляво, а мястото на командира е също вляво, а на пилота - надясно.

Когато се опитали да репетират тази маневра, резултатът бил повреда в макета на кабината на лунния модул. По-късно ръководителят на мисията Доналд Слейтън си спомня, че по негово мнение, дори и въз основа на обичайните правила на протокола, командирът трябва да е първи.

Слейтън дал инструктаж да се промени схемата и ръководството го подкрепило. Всички спекулации, че Армстронг е използвал служебното си положение, категорично се отричат от Слейтън. 


PetarD
Рейтинг : 11558
21.07 2019 в 13:33 3
+ 14
- 7
Но пък няма съмнение, че кратуната ти е по-куха от Луната.
Shoshon
Рейтинг : 13204
20.07 2016 в 15:08 2
+ 24
- 69
Много ми е съмнително, че са стъпили където и да е.
Стефан 22.07 2015 в 01:32 1
+ 39
- 62
Чекиджии.
По същия начин са се прецакали, когато батискафа "Архимед" е стигнал до дъното на Марианската падина. Нали искали американското знаме да е отгоре на всичко, та френското се оказало по-дълбоко:)
Файда от американски полети до там няма, а отражателите на съветските Луноходи и сега дават информация.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.