05 октомври 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

На 28 октомври 1955 е роден Уилям Хенри Гейтс III

| На този ден 28 октомври 335814
Снимка: wikipedia

Целият свят го знае като Бил Гейтс - основателят на компанията „Майкрософт“, чиято продукция не се използва едва ли не само на Луната.

Днес състоянието му според Forbes се оценява на 90 милиарда.  За сравнение БВП на България за 2018 е 65.13 млрд. долара.

Той е очевидно въплъщение на американската мечта, self-made man, гениален програмист и бизнес гений. 

В годината на завършването си на частното училище „Лейксайд“ приключва поръчка за софтуер, получава $ 30 000 и се договаря да му бъде призната като дипломна работа. Гениално решение! След него следват още много такива решения.

На третата година от обучението си, Бил Гейтс напусна Харвард - от къде да намери време за зубрене, след като му трябва, за да напише версия на BASIC за Altair 8800. Нюхът за бизнес му подсказва, че персоналните компютри имат голямо бъдеще. Компанията, която основава заедно с приятеля си Пол Алън, наричат Microsoft - "Micro" - от микрокомпютър.

Сделката на малката компания с гиганта IBM е съдбоносна. Официалната версия гласи, че IBM решава да играе на пазара на персонални компютри и поръчва на компанията на Бил Гейтс да напише операционна система. Гейтс не написал DOS, а си я купил от друга компания, а IBM не само платила за програмата, но и се ангажирала да доставя компютри заедно с нея и също така и да изплаща процент за всяка продадена машина. Така Гейтс става свръхбогаташ.

Системата с прозорци също не е изобретение на Гейтс - тя е създадена и внедрена от шефа на Apple Стив Джобс. Гейтс обаче усетил потенциала ѝ навреме и успява да я направи безалтернативна.

Windows направи достъпна работата с компютър за всеки човек. Продажбите на персоналните компютри с продуктите на Microsoft лавинообразно нараснаха - заедно с доходите на Гейтс.

Интересни факти:

 • Бил Гейтс печели на минута 6659 долара.
 • На 4 февруари 1998 в Брюксел, Бил Гейтс по време на официално посещение в Европейския съюз получава торта в лицето. Това се случи на влизане в сградата, където той е щял да изнесе реч на тема образование. "Престъпникът" избягал, но бил задържан негов помощник и оператор, по-късно освободен, след като "тортохвърлячът", белгиецът Ноел Годен се появил по телевизията, където поел вината. Гейтс не завел дело. Сред организаторите на тази акция е известният белгийски режисьор Реми Белвю.
 • Муха е кръстена на  Бил Гейтс - Eristalis gatesi.
 • На 7 юни 2007 г., Бил Гейтс е признан за випусник на Харвардския университет. Решението да се връчи диплома на Гейтс е взела университетската администрация.


zuljin
Рейтинг : -12194
29.10 2021 в 18:39 4
+ 0
- 0
По негово време Microsoft се развиваше, сега "полетели в облаците" с господин Надал деградират жестоко...

Всеки от нас е ползвал продуктите му дори безплатно, тъй че сме му длъжници :)
поп Дръвчо 30.10 2015 в 13:40 3
+ 18
- 1
Със сигурност - способен бизнесмен и повече от средна ръка програмист. А колко сме го попържали, не е истина.
koko 28.10 2015 в 19:53 2
+ 18
- 5
Може да е крадец на идеи, но не е обикновен. Освен че 99% от всички човешки постижения се откраднати от някой и продадени от друг - това е живота.
Ако някой не бе откраднал идеята за колелото - и досега щеше да е собственост на някое племе в Африка...
Johny 28.10 2015 в 19:27 1
+ 11
- 20
"гениален програмист"
Не пишете глупости.
Най-обикновен крадец на идеи.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.