30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На тази дата бе показана първата реална снимка на „сянката“ на черна дупка

| На този ден 10 април 38250
Кредит: Event Horizon Telescope

Безспорно това бе най-важното и най-вълнуващото събитие на 2019-та и несъмнено това не е "снимка на черна дупка", защото и децата знаят, че самата черна дупка не може да се снима - тя поглъща всичко - дори светлината, която би трябвало да заснеме фотографът, както не можем да направим снимка на черно коте в тъмна стая.

Това, което бе заснел огромният колкото Земята виртуален телескоп Event Horizon Telescope от 11 координирани радиотелескопа, разпръснати по цялата планета, е да получи снимка на "сянката" на черната дупка - на материята, която тя поглъща от най-близката й околност.

Изображението, представено на 10 април 2019 г. разкрива черната дупка в центъра на Messier 87, масивна галактика в близкия клъстер на галактиката Дева. Тази черна дупка се намира на 55 милиона светлинни години от Земята и има диаметър от 100 милиарда километра. Масата на тази черна дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. M87* се върти със скорост 90% от максималната възможна - скоростта на светлината, а това е доста необичайно. 

Тъмната зона, която се вижда в средата, е сянката на черната дупка, където светлината изчезва от хоризонта на събитията. Гравитацията на черна дупка привлича газ и прах от околното пространство, които бясно се въртят в акреционен диск, докато скоростта на частиците не намалее достатъчно, че да попаднат в черната дупка. Този диск е нажежен до хиляди градуси и затова излъчва и това лъчение е уловил Event Horizon Telescope.

Структура на черна дупка на Кер. Кредит:K.A.I.L. WIJEWARDENA GAMALATH

M87 * е черна дупка на Кер и това й придава особени свойства - тя има вътрешен и външен хоризонт на събитията. Извън външния хоризонт за събитията има област, където самото пространство се върти около черната дупка със скоростта на светлината. 

Това постижение позволи на учените да получат първите данни за най-близката околност на черната дупка и да проучат структурата на нейните зони, в които се раждат високоенергийните джетове, които се движат с почти светлинна скорост и свързаните с тях радиоизлъчвания. Тези снимки показват, че източниците на електромагнитни вълни, обграждащи черната дупка, имат асиметрична структура.

Тази тема е много важна за науката. Съдейки по данните от последните години, в центъра на всяка галактика се формира свръхмасивна черна дупка, подобна на дупката M87*. 

Мнозина се питат защо астрономите избраха да се фокусират върху M87*, черна дупка в далечна галактика, вместо тази в центъра на нашия дом Млечния път. За това трябва да благодарим на една ултра плътна неутронна звезда с размер около 60 кв. км (по-малко от Перник), известна също като магнетар, която блокира изгледа към по-близката цел и обърка астрономите, които изследват черната дупка в нашата галактика,наречена Стрелец А* (Sgr A*).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.